ΓΔ: 930.15 1.84% Τζίρος: 35.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:42:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πελαγίδης: Εκρηκτική ανάπτυξη σε τουρισμό, μεταποίηση και κτηματαγορά

Για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι προς το παρόν η επίπτωση φαίνεται πως θα είναι μάλλον περιορισμένη.

To φαινόμενο του λεγόμενου «παροδικού πληθωρισμού» που καταγράφεται σήμερα στην Ευρωζώνη, μοιάζει να διαχέεται ταχύτατα σαν την πανδημία, αλλά χωρίς εμβόλιο. Αυτό ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.

Με αφορμή τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τις προβλέψεις, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι φαίνεται να μπαίνουμε σε έναν κύκλο δευτερογενούς επίδρασης ο οποίος έχει ξεκινήσει μετά τον πρώτο κύκλο πληθωρισμού κόστους που καταγράφηκε με αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα εμπορεύματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το φαινόμενο αυτό, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος απάντησε ότι συνήθως  ο πληθωρισμός σκοτώνει τον εαυτό του, καθώς σταδιακά έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει τη ζήτηση και τη δαπάνη και επανέρχεται έτσι κάποια νέα ισορροπία.

Ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η ελπίδα είναι πως το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι παροδικό και δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια το 2022 .

Για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είπε ότι προς το παρόν η επίπτωση φαίνεται πως θα είναι μάλλον περιορισμένη, αλλά πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και το επίπεδο των τιμών.

Για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είπε ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία πραγματοποιείται μια πραγματική έκρηξη, ένα «μπουμ», όπως ο τουρισμός που φαίνεται ότι θα φτάσει τα έσοδα των 12 δισ. ευρώ, η μεταποίηση αλλά και η κτηματαγορά, η οποία εμφανίζει άνοδο τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια της τάξης του 15%.

Η οικονομική ανάπτυξη στους τομείς αυτούς, όπως εξήγησε, τροφοδοτείται από τις οικονομικές ενισχύσεις που διοχέτευσε η κυβέρνηση, τα χαμηλά επιτόκια και τις αυξημένες αποταμιεύσεις, αλλά και από τη ζήτηση που προέρχεται από το εξωτερικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: Υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων παραμένει ο πληθωρισμός

Για την ελληνική οικονομία τόνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα καθώς ο πληθωρισμός καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ανατιμήσεις έρχονται με κάποια καθυστέρηση οπότε οι αμέσως επόμενοι μήνες προμηνύονται δύσκολοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: O πληθωρισμός μπορεί να μειώσει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πληθωρισμό κόστους, όχι ζήτησης, ο οποίος είναι εισαγόμενος, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν πόροι για να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να μην καμφθεί το ΑΕΠ», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Βλέπει ισχυρή ανάκαμψη αλλά και δύο πηγές κινδύνων

Οι οικονομίες επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα, πρόσκαιρη η αύξηση του πληθωρισμού, τονίζει ο διοικητής της ΤτΕ. Προβληματίζουν τα νέα «κόκκινα» δάνεια και η μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πελαγίδης: Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις αλλά υψηλότερες τιμές μακροπρόθεσμα

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της πανδημίας, αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι το φαινόμενο πιθανότατα θα είναι παροδικό.