ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Νέο ρεκόρ 10ετίας ο πληθωρισμός με άλμα έως 132% στις τιμές ενέργειας

Αυξήσεις 18,9% στο ρεύμα, 132,3% στο φυσικό αέριο και 45,9% στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησαν σε εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο. Με ρυθμό αύξησης 3% «τρέχουν» οι τιμές στα τρόφιμα.

«Δέσμια» της έκρηξης στις τιμές ενέργειας και μεταφορών είναι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ελληνική οικονομία, με τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να φθάνει σε νέο υψηλό 10 ετών, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξετάζοντας τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμφανές ότι η έκρηξη των τιμών ενέργειας, η οποία σε ετήσια βάση έφθασε έως 132%, άνοδος που αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, άρχισε να επηρεάζει έντονα και την ελληνική οικονομία, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν, μάλιστα, ότι σε αντίθεση με την ευρωζώνη η Ελλάδα βρίσκεται στην αρχή της έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, υπάρχει η εκτίμηση ότι αυτές θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται εντός του επόμενου έτους.

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ: 

 • Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Οκτωβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. 
 • Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 
 • Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, δεν παρουσίασε μεταβολή έναντι μείωσης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2018 – Οκτωβρίου 2019.

Σύγκριση Οκτωβρίου 2021 με Σεπτέμβριο 2021 

Μεταβολές των τιμών ενέργειας σε μηνιαία βάση και επίδραση στον πληθωρισμό

 

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,5% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, ζυμαρικά, πουλερικά, αλλαντικά, τυριά, ελαιόλαδο, πατάτες, γλυκά κουταλιού - μαρμελάδες - μέλι, καφές - κακάο - τσάι. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. 
 • 1,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
 • 7,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 
 • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως στις οικιακές υπηρεσίες. 
 • 2,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: αυτοκίνητα καινούργια, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 
 • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία. 

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας. 

Σύγκριση Οκτωβρίου 2021 με Οκτώβριο 2020 

Μεταβολές των τιμών ενέργειας σε ετήσια βάση και επίδραση στον πληθωρισμό

 

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,4% τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφές - κακάο - τσάι, ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά, παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό - αναψυκτικά - χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: δημητριακά για πρωινό, χοιρινό, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. 
 • 0,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης. 
 • 11,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 
 • 0,8% στην ομάδα Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις 
 • οικιακές συσκευές και επισκευές. 
 • 9,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. 
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 0,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία, 
 • ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία. 

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

 • 2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
 • 0,4% στην ομάδα Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής - άνθη - κατοικίδια ζώα. 
 • 1,3% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από 3% «βούτηξε» ο πληθωρισμός με μείωση 24% στις τιμές ρεύματος

Στο 2,8% ο πληθωρισμός, επέστρεψε στα επίπεδα του φθινοπώρου 2021, χάρη στη μεγάλη μείωση των ενεργειακών τιμών. «Πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές ο τιμάριθμος διατροφής που «έτρεξε» με ρυθμό 11,6%.
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» του πληθωρισμού στο 3%, παραμένουν οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα

Διατηρήθηκαν οι διψήφιες αυξήσεις σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ αντίθετα μεγάλη ήταν η υποχώρηση για το ενεργειακό κόστος, λόγω και της πτώσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.