ΓΔ: 823.92 0.09% Τζίρος: 46.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

«Έκρηξη» πληθωρισμού στο 5,5% στην Ελλάδα τον Ιανουάριο αναμένει η Eurostat

Για την ευρωζώνη η στατιστική υπηρεσία αναμένει ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,1%, με βασική αιτία της ανοδικής πορείας τη συνεχιζόμενη αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων για την ελληνική οικονομία εκτιμά ότι έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο η Eurostat και μάλιστα πιο «επιθετική» σε σύγκριση με την ευρωζώνη, όπως προκύπτει από σημερινή ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. 

Η Eurostat εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφθασε τον Ιανουάριο στο 5,5% από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ για την ευρωζώνη προβλέπει ότι ενισχύθηκε στο 5,1% από 5% που ήταν τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας για την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο βασικές αιτίες είναι η αύξηση των ενεργειακών τιμών, για τις οποίες αναμένει ότι έχουν ενισχυθεί κατά 28,6% (από 25,9% τον Δεκέμβριο). 

Παράγοντες ώθησης αποτελούν ακόμη οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (3,6% από 3,2% τον Δεκέμβριο), στον τομέα υπηρεσιών (2,4%) και σε αυτές μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (2,3%). 

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό στα κράτη - μέλη της ΕΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ