bd-sprite
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αγορά χρειάζεται τις 120 δόσεις για εξόφληση των οφειλών

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τονίζει πως συνεχίζεται αδιάκοπο το μπαράζ ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες με νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Ποιες ενέργειες χρειάζεται να γίνουν ακόμα.

Την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση των δόσεων στις 120 για την εξόφληση των οφειλών της πανδημικής περιόδου παρά το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας πως «μία τέτοια απόφαση θα δώσει σημαντική "ανάσα" στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσει κάπως την πίεση που υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων».

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος δήλωσε τα εξής: «Το μπαράζ ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες συνεχίζεται αδιάκοπο και νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Το προηγούμενο διάστημα ακούσαμε κάποια επιπλέον μέτρα της κυβέρνησης για να μπει κάποιο "φρένο" στην ακρίβεια. Από την πρώτη στιγμή, ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είπαμε ότι κάθε παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, είναι θετική. Το θέμα όμως είναι αν τέτοιες δράσεις μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά.

Μεταξύ των μέτρων ήταν και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την επιστροφή των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. Θετικό και αυτό αλλά είναι αμφίβολο αν μπορεί πραγματικά να λύσει το πρόβλημα ενός μικρομεσαίου που βλέπει το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης του να αυξάνεται διαρκώς και τον τζίρο του να μειώνεται εξαιτίας της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών και της γενικότερης ανασφάλειας που υπάρχει. Αυτή την κρίσιμη ώρα απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες για να αντέξουν οι επιχειρήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα, όμως εκτιμώ ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην αύξηση των δόσεων στις 120 για την εξόφληση των οφειλών της πανδημικής περιόδου. Μία τέτοια απόφαση θα δώσει σημαντική "ανάσα" στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσει κάπως την πίεση που υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Παράλληλα θα συνεχίσουν -έστω και σε βάθος χρόνου- να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα. Γιατί αν οδηγηθούμε σε μαζικά "λουκέτα" εξαιτίας της αδυναμίας των επιχειρήσεων να παραμείνουν ανοιχτές, το κράτος θα σταματήσει να εισπράττει από όλους αυτούς που δεν θα αντέξουν. Όφελος θα έχει η κυβέρνηση αν ικανοποιήσει ένα αίτημα που ζητά όλη η αγορά.

Λύσεις όπως η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ή κάποιο πακέτο στήριξης που ελπίζουμε να αποφασισθεί στις Βρυξέλλες, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες. Όμως απαιτούν χρόνο για την υλοποίησή τους. Και η αγορά επείγεται να δει άμεσα κάποια έμπρακτη στήριξη, ώστε και οι επιχειρήσεις να δουν ότι υπάρχει βούληση για τη σωτηρία τους αλλά και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σήμερα μοιάζει αδύνατο να επιλυθούν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν θέλουν τόκους και προσαυξήσεις στην προεξόφληση οφειλών οι έμποροι

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον υπ. Οικονομικών ζητά να σταματήσει η πρακτική της ΑΑΔΕ σημειώνοντας ότι συνιστά αντικίνητρο για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάρης Θεοχάρης: Η καταληκτική ημερομηνία για τις ρυθμίσεις οφειλών

«Εξορθολογίζουμε το σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, ο οποίος να διαμαρτυρηθεί ότι πχ "εγώ είχα δώσει κάποια χρήματα, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν στη ρύθμιση"» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.