ΓΔ: 1424.77 1.21% Τζίρος: 176.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skaramanga
Οι εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σε fast track τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, νέα εποχή για τον κλάδο

Την ένταξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στις στρατηγικές επενδύσεις ταχείας αδειοδότησης προαναγγέλλει ο Χρ. Σταϊκούρας. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης η εξυγίανση της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Την επιτάχυνση της ανασυγκρότησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις που προωθούνται με διαδικασία fast track, δηλαδή με γρήγορες αδειοδοτήσεις. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η εξυγίανση της ναυπηγικής βιομηχανίας αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης.

Σε ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, με θέμα «Το μέλλον της Ναυπηγικής Βιομηχανίας», ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από το υπουργικό συμβούλιο. «Πάντα με πρωταρχικό στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αξιολογείται –και θα δρομολογηθεί σύντομα προς νομοθέτηση– πλέγμα διατάξεων το οποίο ρυθμίζει περαιτέρω ζητήματα αιγιαλού, χωροθετήσεων και συναφώς υπαγωγής σε καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε αναλυτικά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από το 2019 για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σημειώνοντας ότι:

 • Τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται μια σημαντική και συντεταγμένη προσπάθεια με κανόνες από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να «αναγεννηθεί», να επανενεργοποιηθεί, να διεκδικήσει και να αναλάβει - προοπτικά - υψηλού επιπέδου κατασκευαστικό αντικείμενο, εντός και εκτός χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν μακρά εμπειρία σε σημαντικό κατασκευαστικό έργο, αποτελεί σοβαρό εχέγγυο.
 • Από το καλοκαίρι του 2019, η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, των μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Η εταιρεία παρελήφθη, το 2019, σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης, ενώ είχαν κηρυχθεί παράνομες κρατικές ενισχύσεις από το Δημόσιο, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιβλήθηκε στην χώρα μας κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και ποινή 7,3 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο, το οποίο συνεχίζεται για όσο χρονικό διάστημα δεν επέρχεται συμμόρφωση της χώρας με την απόφαση, η οποία απαιτούσε να εκποιηθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.
 • Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητά του, την αναστροφή της αβέβαιης πορείας των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας. Η προσπάθεια ευοδώθηκε το καλοκαίρι του 2021, με μια ανταγωνιστική, διαφανή και επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία – μετά τη διενέργεια δύο πλειοδοτικών διαγωνισμών – με την ανάδειξη υπερθεματιστή επενδυτή και συνολικό τίμημα 53,3 εκατ. ευρώ.
 • Οι δύο διαγωνισμοί αφορούσαν διακριτά, αφενός ενιαίο λειτουργικό σύνολο της ΕΝΑΕ υπό Ειδική Διαχείριση και αφετέρου δε ακίνητο της ΕΤΑΔ. Προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας της επιχείρησης στο καθεστώς της Ειδικής Διαχείρισης και, κατά συνέπεια, διατήρηση των θέσεων εργασίας, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εθνικής Άμυνας – αλλά και την Ειδική Διαχείριση και την ΕΤΑΔ – προχώρησε σε νομοθετικό, διοικητικό – και πολιτικό – επίπεδο στην επίλυση σειράς ζητημάτων.
 • Ειδικότερα, δρομολογήθηκαν: η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διάρκειας παραχώρησης, οι ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ ΕΝΑΕ και ΕΤΑΔ, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, η ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων και η έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών, η μεταγκετάσταση δομής φιλοξενίας μεταναστών – σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – σε χώρο εκτός του Ναυπηγείου.
 • Με τις παρεμβάσεις αυτές επιλύθηκαν κάποια χρόνια προβλήματα, όπως ενδεικτικά αυτό της πρόσβασης του Ναυπηγείου στη θάλασσα, αυξάνοντας κατά τεκμήριο το ύψος των προσφορών στο διαγωνισμό που ακολούθησε, διευκολύνοντας τη λειτουργικότητα της επιχείρησης και καθιστώντας αξιοποιήσιμες εγκαταστάσεις και κατασκευές που είναι απαραίτητες για τις εργασίες των Ναυπηγείων.
 • Παράλληλα, μέσω της αρμόδιας Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων, παρέχεται τακτική ενημέρωση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με εκκρεμή ζητήματα που άπτονται της πορείας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων σχετικά με το ενωσιακό δίκαιο.
 • Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι κατά των δύο διαγωνισμών (ΕΝΑΕ και ΕΤΑΔ), είχε προσφύγει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Δήμος Χαϊδαρίου. Πρόσφατα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αυτές τις προσφυγές οι οποίες, εφόσον γίνονταν δεκτές, θα δημιουργούσαν επιπλοκές στην πώληση των Ναυπηγείων. Επομένως, προοπτικά, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων στον πλειοδότη επενδυτή, αλλά και την αποζημίωση των εργαζομένων – που αποτελεί κύριο μέλημά μας.
 • Επιπλέον, μία σοβαρή επένδυση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Καταβάλλουμε συντεταγμένη προσπάθεια επίλυσης χρόνιων προβλημάτων, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ολοκλήρωσης του εγχειρήματος, επ’ ωφελεία όλων των εμπλεκόμενων μερών.

«Υπάρχουν τα εχέγγυα για ανάπτυξη του κλάδου»

Αναφερόμενος ευρύτερα στις προοπτικές του ναυπηγικού κλάδου, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντικές επιδόσεις στο παρελθόν, και –παρά τα προβλήματα– διαθέτει αξιόλογα εχέγγυα για σημαντική και βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον».

Όπως τόνισε,

 • «Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, αποτελούν πυρήνες της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη γεωγραφική τους θέση, τις βασικές τους υποδομές και την εμπειρία και τεχνογνωσία του προσωπικού τους.
 • Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, τα τρία αυτά ναυπηγεία ήρθαν αντιμέτωπα με σοβαρά, πολλαπλά και αλληλένδετα προβλήματα. Οικονομική δυσχέρεια, εκκρεμότητες ενωσιακού δικαίου, δικαστικές εμπλοκές, φθορά και απαξίωση υποδομών και μηχανολογικού εξοπλισμού, υψηλό κόστος παραγωγής σε σχέση με τον ανταγωνισμό, χρηματοδοτικά και λειτουργικά προβλήματα, καθυστερήσεις παραδόσεων, συρρίκνωση παραγωγικής δραστηριότητας και εξάρτηση - αμιγώς - από δημόσιες αναθέσεις.
 • Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, ο κλάδος είναι εδώ! Εξακολουθεί να διαδραματίζει ρόλο, ενώ οι ευκαιρίες που ανοίγονται, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η άρση των αδιεξόδων και η ανάπτυξη των ναυπηγείων με νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία δύνανται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη.Για την απασχόληση και τις εξαγωγές, την οικονομική δραστηριότητα εν γένει, τη διάχυση νέων τεχνολογιών. Αλλά και, δυνητικά, για τη διατήρηση αμυντικής αυτονομίας, ως προς την επισκευή και κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skaramanga
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα στην εβδομάδα η εξόφληση οφειλών στο προσωπικό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καταβληθεί το εναπομείναν ποσό από τα 123 εκατ. ευρώ της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου. Στον λογαριασμό Ειδικής Διαχείρισης έχουν καταβληθεί 38 εκατ. ευρώ.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Σχεδιάζουμε τον ΟΑΣΘ με όρους των επόμενων δεκαετιών

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι ο ΟΑΣΘ θα λειτουργήσει υπό την «ομπρέλα» του ΟΣΕΘ, με την προσθήκη, όπου χρειάζεται και ιδιωτών, όπως γίνεται και σήμερα, με διαγωνισμούς και συμβάσεις.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξι νέες παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό λόγω του Fly Over στη Θεσσαλονίκη

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι: «Το Fly Over είναι χρήσιμο και αναγκαίο έργο για την πόλη, όπως αναγνωρίζεται σχεδόν από το σύνολο των φορέων αυτής και όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Chistos Staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

«Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιήθηκαν και βελτιώνονται. Η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη αξία, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να αναπτυχθεί, ισχυρά και βιώσιμα, μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον» πρόσθεσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.