bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ενεργειακή επάρκεια: Τι έδειξε το stress test, ποιες οι εφεδρείες της χώρας

Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έγινε επικαιροποίηση των παρεμβάσεων που πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση δυσμενούς σεναρίου με πλήρη αποκοπή ρωσικού αερίου.

Μικρότερος θα είναι ο κίνδυνος για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, όπως κατέληξαν τα μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στον οποίο και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των stress tests του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η Ρωσία να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου τη χειμερινή περίοδο και προς τον Turk Stream τον αγωγό από τον οποίο εφοδιάζεται η Ελλάδα το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι έγινε επικαιροποίηση των παρεμβάσεων που πρέπει να λάβουν χώρα στην περίπτωση δυσμενούς σεναρίου με πλήρη αποκοπή ρωσικού αερίου. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται να υπάρχει διπλασιασμός της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας, που ήδη έχει φτάσει και αναμένεται να λειτουργήσει εντός του μήνα. Επίσης, προβλέπεται η χρήση εναλλακτικού καυσίμου (ντίζελ) σε 4 μονάδες αερίου, καθώς και αυξημένη παραγωγή των λιγνιτικών και η εισαγωγή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Ταυτόχρονα, υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, που ισούται με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας μας.

Παράλληλα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέδριο που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ, τόνισε ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 - 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

«Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης που ήταν η χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο υδρογόνο τόνισε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Τόνισε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο έως 64% το φυσικό αέριο σε σχέση με άλλα καύσιμα το 2023-24

Σωρευτικά κατά τη δεκαετία 2014-2024 μια πολυκατοικία που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο πλήρωσε για θέρμανση 18.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το πετρέλαιο και ένα διαμέρισμα με αυτονομία εξοικονόμησε 3.500 ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

Σε ειδική μελέτη η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας εξετάζει πώς η Ελλάδα αντέδρασε στις ενεργειακές κρίσεις από το 1970 έως και σήμερα και στις συνέπειες που είχαν για πληθωρισμό αλλά και δημοσιονομικά μεγέθη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλ. Σδούκου: Ναι στην εθελοντική μείωση ζήτησης φυσικού αερίου

Η υφυπουργός έθεσε επίσης, το ζήτημα της μεγάλης μείωσης και της αστάθειας των τιμών CO2, που περιπλέκουν τις προσπάθειες για απαλλαγή από τον άνθρακα, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχετικές επενδύσεις.