ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Οκτώ «πληγές» ανοίγει στην οικονομία η έκρηξη του πληθωρισμού

Κόβουν κατανάλωση οι ασθενέστεροι, φρενάρουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας, διογκώνεται το εμπορικό έλλειμμα, στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος, επιβαρύνονται οι δανειολήπτες, έρχονται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Αλυσιδωτές παρενέργειες σε όλο το φάσμα της οικονομίας με απώλειες στα εισοδήματα, κραδασμούς στην αγορά εργασίας, τα δημοσιονομικά και την πραγματική οικονομία, επιβαρύνσεις στην οικοδομή και το κόστος στέγασης και διόγκωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο προκαλεί η πληθωριστική έκρηξη, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα.

Ειδικότερα οι σημαντικότερες αρνητικές επιπτώσεις έχουν ως εξής:   

  1. Εισοδήματα. Το κύμα ανατιμήσεων πλήττει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με τις μεγαλύτερες απώλειες να υφίστανται τα αδύναμα νοικοκυριά που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές καταναλωτικές ανάγκες. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκύπτει ότι τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ είναι υποχρεωμένα να κόψουν δαπάνες καθώς το κόστος διαβίωσης ανέρχεται στα 918 ευρώ. Την ίδια ώρα η πληθωριστική κούρσα εξανεμίζει τα οφέλη στα πραγματικά εισοδήματα από τις φορολογικές ελαφρύνσεις με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την σχεδιαζόμενη αύξηση πάνω από 7% στις συντάξεις. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του δημοσίου για τις συντάξεις αυξάνεται κατά 2,3 δις. ευρώ το 2023 καθώς ανεβαίνει στα 32,7 δισ. ευρώ για το 2023 έναντι αρχικής πρόβλεψης για 31,6 δισ. ευρώ.
  2. Ιδιωτική κατανάλωση. Το κύμα ακρίβειας που ξεκινά από την ενέργεια και εξαπλώνεται σχεδόν σε όλο το φάσμα των αγαθών και υπηρεσιών επηρεάζει αρνητικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί το βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης θα κατεβάσει ταχύτητα το 2023 στο 1,3% από 7,2% που αναμένεται να τρέξει φέτος και 7,8% το 2021.
  3. Επενδύσεις. Το ρευστό και με πολλές εστίες κινδύνου διεθνές οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και των παρενεργειών της σε νευραλγικούς τομείς αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση των επενδύσεων που σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα συμβάλλουν σημαντικά στο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 με την παραδοχή ότι θα σημειωθεί άλμα 16% στην αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου από 10% φέτος.
  4. Αγορά εργασίας. Η πληθωριστική έξαρση που διογκώνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων λόγω των αυξημένων δαπανών για την ενέργεια και ταυτόχρονα πλήττει το τζίρο με τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών από τα νοικοκυριά φρενάρει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει οριακό ρυθμό αύξησης της απασχόλησης το 2023 μόλις 0,2% από 4,6% φέτος.
  5. Εμπορικό ισοζύγιο. Η άνοδος των διεθνών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, πρώτες ύλες αλλά και σε τρόφιμα αυξάνει τη δαπάνη για εισαγωγές ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τη ψαλίδα με τις εξαγωγές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και παρά την αύξηση των εσόδων από το τουρισμό σημειώθηκε διόγκωση κατά 3,5 δις. ευρώ στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
  6. Ασφαλιστικό. Η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού φέρνει αυξήσεις στις εισφορές από 1-1-2023 για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το νόμο από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση προσαυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη. Το ίδιο ισχύει για τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ καθώς και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών.
  7. Ακίνητα. Εκρηκτική αύξηση έως 40% στο κατασκευαστικό κόστος τον τελευταίο χρόνο έχει προκαλέσει το πληθωριστικό κύμα ενώ έχει εκτινάξει και τις τιμές σε επαγγελματικά και οικιστικά μισθώματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έκθεση του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν αύξηση έως και 25% στην ανανέωση της μίσθωσης.
  8. Δάνεια. Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ αυξάνει τη μηνιαία δόση για την αποπληρωμή στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων για περισσότερα από 480.000  νοικοκυριά που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor ενώ η επιθετική πολιτική από την ΕΚΤ σπρώχνει τους νέους δανειολήπτες σε δανεισμό με σταθερό επιτόκιο που είναι υψηλότερο από το κυμαινόμενο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market pass έως τον Οκτώβριο αν δεν κοπάσουν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Την παράταση του επιδόματος για αγορά ειδών διατροφής εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι τιμές τους συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό που πλησιάζει το 15%, παρά την υποχώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 6,1%.
Plithorismos, Inflation, Times, Prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβει ταχύτητα ο πληθωρισμός, αλλά έρχονται αυξήσεις έως 20% στα τρόφιμα

Οι τιμές των ειδών διατροφής έτρεξαν με ρυθμό 15,5% τον Δεκέμβριο, υπερδιπλάσιο από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που «φρέναρε» σε 7,2%. Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για νέες επιδοτήσεις από το αποθεματικό των 1 δισ. ευρώ.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνιαία «επιταγή» 200 ευρώ σε ευάλωτους για το κόστος των τροφίμων

Το σενάριο χορήγησης μηνιαίου επιδόματος με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς οι τιμές των τροφίμων «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης 15%, σχεδόν διπλάσιο από τον πληθωρισμό που μειώθηκε σε 8,5%.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαράς» 1 δισ. για μέτρα στήριξης, ελαφρύνσεις 2 δισ. στον προϋπολογισμό

Αναθεωρούνται προς το χειρότερο οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% προβλέπεται για το 2023, καθώς και νέα μεγάλη μείωση του χρέους κατά 10% του ΑΕΠ. Τι προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
inflation-πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο πληθωρισμός, στο 9% η νέα πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023 στο 3%, με την παραδοχή ότι το κύμα ανατιμήσεων θα «πιάσει οροφή» φέτος και θα αρχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.
Skylakakis, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη οι δημόσιες δαπάνες το 2023, αυξάνεται το πλαφόν κατά 4,2 δισ.

Πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενσωματώνονται στον σχεδιασμό για τον νέο προϋπολογισμό. Οι μεγάλες επιδοτήσεις για το ρεύμα οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022.