ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣ κ. Αναστασία Μιαούλη και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος. Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Συνεργασία μεταξύ των ΕΛΣΤΑΤ και Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας που έχει ως στόχο την αποτελεσματική και επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Η ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών σε θέματα μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στατιστικών καθώς και η εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) επικυρώθηκαν με την υπογραφή σχετικού μνημονίου, όπως τονίζεται σε κοινή τους ανακοίνωση.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στον Πειραιά, ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣ κ. Αναστασία Μιαούλη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που στοχεύει στην αποτελεσματική και επωφελή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, στην παρακολούθηση, από το ΕΔΣ, της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων και εν γένει της δημοσιονομικής σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο επικεφαλής αναφέρθηκαν στα κοινά ερευνητικά και μεθοδολογικά ζητήματα που απασχολούν τους δύο φορείς καθώς και στην ανάληψη συναφών δράσεων ανταλλαγής τεχνογνωσίας και αλληλοενημέρωσης αλλά και στην προώθηση της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα.

«Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ως συντονιστής του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, έχει βασικό στόχο της τη διασφάλιση και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των επίσημων στατιστικών της χώρας μας. Τα στοιχεία που παράγουμε είναι απαραίτητα για την χάραξη κάθε είδους πολιτικής και για την ορθή λήψη αποφάσεων. Η ΕΛΣΤΑΤ είναι σε συνεχή διάλογο με τους χρήστες στατιστικών στοιχείων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους και, όπου απαιτείται, παρέχοντάς τους μεθοδολογική βοήθεια. Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε την Πρόεδρο και στελέχη του ΕΔΣ, βασικών χρηστών των στατιστικών μας, για να επικυρώσουμε και τυπικά την συνεργασία μας. Η εδραιωμένη αποδοχή των στατιστικών, που καταρτίζουμε στην ΕΛΣΤΑΤ, ως στατιστικών στοιχείων που ικανοποιούν πλήρως τους κανόνες και τις απαιτήσεις των διεθνών στατιστικών προτύπων, αποτελούν εχέγγυο για την αποτελεσματική συνεργασία μας.

Σας εγγυώμαι ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα συνεχίσει τη συστηματική δουλειά που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια, για την παραγωγή σταθερά αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων που αποτελούν το πλέον χρήσιμο εργαλείο για το έργο σας και προσβλέπω σε εποικοδομητική συνεργασία επ’ αγαθώ και των δύο θεσμών», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος.

«Το ΕΔΣ ως θεματοφύλακας της δημοσιονομικής συνέπειας της χώρας, βρίσκεται το 2023 με ενίσχυση του ρόλου του στο νέο Ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση του επιστημονικού και τεχνοκρατικού χαρακτήρα του και της παρουσίας του στο δημόσιο διάλογο η διαθέσιμη στατιστική πληροφόρηση.

Η ΕΛΣΤΑΤ είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός, με οργάνωση και μεθόδους που αποτελούν πρότυπο για την εγχώρια αλλά και την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η συνεργασία μεταξύ των δύο ανεξάρτητων αρχών οδηγεί σε εμβάθυνση πάνω σε μεθοδολογικά ζητήματα αναφορικά με τους τομείς των Εθνικών Λογαριασμών και των Δημοσιονομικών Στατιστικών και ενδεχόμενες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (European System of Accounts), στο Εγχειρίδιο για το Δημοσιονομικό Έλλειμμα και Χρέος (MGDD) κλπ. Το μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και ΕΔΣ είναι επιστέγασμα προσπαθειών στελεχών από τους δύο θεσμούς και αντανακλά στην δέσμευση των διοικήσεων τους για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και εμβάθυνση του ρόλου τους στο νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη», δήλωσε η Πρόεδρος του ΕΔΣ, κα. Αναστασία Μιαούλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

viomixania
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 10,2% της βιομηχανικής παραγωγής στο δεκάμηνο του 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο παραγωγής προϊόντων καπνού, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη.
Xalivas, Halivas, Viomixania, Steel
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 13,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2023, παρουσίασε μείωση 2,3% έναντι αύξησης 8,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2022.