ΓΔ: 2590.88 -1.19% Τζίρος: 36.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:06:37
Φωτο: Shutterstock

Σε χαμηλό 11μήνου ο ελληνικός πληθωρισμός, υποχώρηση και στην ευρωζώνη

Στο 8,5% ο ΕνΔΤΚ για τη ζώνη του ευρώ, ενώ αποκλιμακώθηκε στο 7,2% για την Ελλάδα. Υποχωρούν οι τιμές ενέργειας, «αντέχουν» οι τιμές στα τρόφιμα.

Τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, καθώς ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, εκτιμάται από τη Eurostat ότι διαμορφώθηκε στο 7,2% από 7,6% που ήταν τον Δεκέμβριο. 

Πτωτική ήταν η πορεία του πληθωρισμού και για την ευρωζώνη με πρόβλεψη της στατιστικής υπηρεσίας ότι διαμορφώθηκε στο 8,5% από 9,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. 

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού η Eurostat σημειώνει ότι η ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό το Ιανουάριο (17,2%, έναντι 25,5% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενος από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (14,1%, έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,9%, σε σύγκριση με 6,4% τον Δεκέμβριο) και οι υπηρεσίες (4,2%,  σε σύγκριση με 4,4% τον Δεκέμβριο).

Η τρίτη μηνιαία υποχώρηση οφείλεται στην πορεία των τιμών ενέργειας, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο, ο δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως αυτό, διατηρήθηκε στο ιστορικά υψηλό 5,2%.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές τα στοιχεία ενδέχεται να ενθαρρύνουν τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι αρχίζουν να πιέζουν για χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μετά την ευρέως αναμενόμενη κίνηση μισής μονάδας την Πέμπτη. Μπορούν να επικαλεστούν την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου εν μέσω ενός ήπιου χειμώνα, καθώς και τις προσδοκίες για παρόμοια μείωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την παύση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης της Τράπεζας του Καναδά.

Αλλά οι πιο «επιθετικοί» συνάδελφοί τους ανησυχούν για την αύξηση των μισθών και έχουν επικεντρωθεί στον κολλώδη πυρήνα του πληθωρισμού. Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε» ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού τους δύο πρώτους μήνες του 2023 θα μπορούσαν να είναι υψηλότεροι.

Ένα πιο θετικό οικονομικό σκηνικό θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις στις τιμές. Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση, ενώ η μεταποιητική βιομηχανία ανακάμπτει και η ανεργία διατηρήθηκε σε χαμηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο. Η αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό ήταν ήδη αυξημένη λόγω των ετήσιων προσαρμογών στον τρόπο υπολογισμού των μεταβολών, καθώς και των μετατοπίσεων στον τρόπο με τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις θωρακίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Eurostat έχει συμπεριλάβει μια απότομη επιβράδυνση της Γερμανίας, ενώ οι αναλυτές - που ερωτήθηκαν πριν ανακοινωθεί η αναβολή - προέβλεπαν άνοδο. Η Γερμανία θα ανακοινώσει τα στοιχεία της κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα. Η τελική μέτρηση της Eurostat για τον πληθωρισμό αναμένεται στις 23 Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της ήδη πιο επιθετικής περιόδου σύσφιξης στην ιστορία της ΕΚΤ είναι απίθανο να γίνουν πλήρως ορατά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η προσοχή αυτή την εβδομάδα θα είναι σταθερά στραμμένη στη Λαγκάρντ και στο τι βλέπει να συμβαίνει στη συνεδρίαση του Μαρτίου και μετά.

Η ΕΚΤ πιθανότατα θα προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ακολουθούμενες από μια τελική αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων που βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται τότε στο 3,25%, από 2% που είναι τώρα.

Οι αξιωματούχοι «θα παραμείνουν στην πορεία για να διασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας» του 2%, δήλωσε η Λαγκάρντ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα.
 

Οι εκτιμήσεις της Eurostat για τον ΕνΔΤΚ στα κράτη - μέλη

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ανεπαρκή μέτρα και ξεκάθαρη αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί την κυβέρνηση για ημίμετρα και αδυναμία σύγκρουσης με τα ολιγοπώλια, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν άνοδο του πληθωρισμού στη χώρα, σε υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός Ιουλίου: 2,9% στην ευρωζώνη, 2,7% στην Ελλάδα σύμφωνα με Eurostat

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει το 2,9% τον Ιούλιο του 2026 από 2,8% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μειωθεί στο 2,7% από 3,9% τον Ιούνιο.