ΓΔ: 1400.61 -1.12% Τζίρος: 124.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Scope Ratings: Αναβάθμιση της Ελλάδας, επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Η Scope δεν αναγνωρίζεται από την EKT, ωστόσο με την απόφασή της ενισχύει το θετικό κλίμα για τη χώρα μας και τις προσδοκίες αναβάθμισης από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης πιθανότατα το φθινόπωρο.

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές.

Ο οίκος ανέφερε ως παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση την ενίσχυση της ευρωπαϊκής θεσμικής στήριξης, την ευνοϊκή πορεία του δημόσιου χρέους, που σημειώνει μεγάλη πτώση ως ποσοστό του ΑΕΠ, την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Η Scope δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο με την απόφασή της ενισχύει το θετικό κλίμα για τη χώρα μας και τις προσδοκίες για αντίστοιχες αναβαθμίσεις και από τους άλλους οίκους αξιολόγησης πιθανότατα το φθινόπωρο, ώστε η χώρα μας να επανέλθει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DBRS
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρήγορη μείωση χρέους προβλέπει η DBRS, δεν προχώρησε σε αναβάθμιση

«Οι καλές οικονομικές επιδόσεις σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να συμβάλλουν, ώστε να παραμείνει ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ σε έντονη πτωτική τροχιά στο μέλλον», τονίζει η DBRS.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αναβαθμίσεις επιτρέπουν την έκδοση ομολόγων Tier 2 από τις τράπεζες

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν αρχίσει τις εκδόσεις τέτοιων ομολόγων από το 2019, όταν οι αποδόσεις τους ήταν ακόμη διεθνώς χαμηλές λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Tι θα σημαίνει για τις τράπεζες

Οι επερχόμενες αναβαθμίσεις και από τους υπόλοιπους και πιο ισχυρούς οίκους (S&P, Fitch, Moody΄s) θα άρουν ένα εμπόδιο που εμποδίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ελληνικών τραπεζών.