bd-sprite
Φώτο: ΑΠΕ

Η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα κοιτάει και πάλι την Ελλάδα

Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία έλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέγραψε την αλλαγή στάσης της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας απέναντι στην χώρα μετά από δέκα χρόνια κρίσης μετά από τις συνανατήσεις που είχε με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα στρέφεται και πάλι στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων καθώς το σταθερό πολιτικό περιβάλλον και οι στοχευμένες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ενθαρρύνουν τους επενδυτές που έδειξαν αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασίες.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της Microsoft, Μπράντ Σμιθ, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Ματ Μπρίτιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL,Φραντσέσκο Σταρας (Francesco Starace), τον πρόεδρο του Bloomberg Πίτερ Τ. Γκράουερ (Peter T. Grauer), τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Σάρλοτ Χογκ (Charlotte Hogg), τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του WEF Ντέιβις Κλάους Σουαμπ (Davis Klaus Schwab), τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Ταντάσι Μαέντα (Tadashi Maeda) και την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Λορενς Ντεμπρου (Laurence Debroux).

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ό,τι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, υπήρξε, στο πλαίσιο αυτό, αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της «Washington Post», Λάλι Γουέιμαουθ (Lally Weymouth). Στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ελέιν Τσάο.

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη συμμετοχή σε οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμερ. Στο ραντεβού αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης σε ξένους επενδυτές: Έχουμε επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Μιλώντας στο συνέδριο του ΧΑ και της Morgan Stanley στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις. Τι είπε για την αύξηση των μισθών και τις ελληνικές startups.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 4 δισ. έρχονται στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 1,2 δισ. ως το 2025 από τις ελληνικές βιομηχανίες φαρμάκων

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρει πως σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια θα δημιουργηθούν 12 νέα εργοστάσια και 32 νέες μονάδες παραγωγής. «Θέλουμε τα καλύτερα φάρμακα στην καλύτερη τιμή» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ιδανική η ευκαιρία για επενδύσεις και άλμα ανάπτυξης

«Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Και το λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά θετικές» επισήμανε ο πρωθυπουργός.