ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Επενδύσεις 4 δισ. έρχονται στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala.

Σημαντικές συμφωνίες σε πολλούς τομείς υπέγραψαν Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στοχεύουν στην εμβάθυνση των σχέσεών τους και την στρατηγική συνεργασία, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται το Άμπου Ντάμπι αντανακλώντας την ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικός προορισμός.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του Θρόνου του 'Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εξαίρετων διμερών σχέσεων.

Στο πνεύμα αυτό υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της βιομηχανίας και των προηγμένων τεχνολογιών, της κλιματικής δράσης, ενέργειας, υγείας, αστυνομικής συνεργασίας και τυποποίησης.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, για συμφωνίες που εμπεδώνουν και εμβαθύνουν την ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι αυτή όχι μόνο δυσχεραίνει τη διμερή συνεννόηση, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανάγκη προσέγγισης ΕΕ και ΗΑΕ, σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και πράσινης μετάβασης.

Τέλος, συζητήθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σχετικά, ενόψει και της διοργάνωσης από τα ΗΑΕ της 28ης Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP28) το 2023.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό σύμφωνο για το πλαίσιο ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης, η διευθύντρια Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης 'Αννα-Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μητσοτάκης από Άμπου Ντάμπι: Ξεπεράστηκε ο στόχος για επενδύσεις 4 δισ.

Με τον Σεΐχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan συζήτησαν για τις περαιτέρω προοπτικές επενδυτικής συνεργασίας με έμφαση στις ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας και των data centers.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με συμπρόεδρο της Morgan Stanley στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Dan Simkovitz της Morgan Stanley, όπου συζήτησαν για την ελληνική οικονομία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, στις ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, που τον συνεχάρη για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας. Συζήτησαν γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναγκαίες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με άνω των 30 θεσμικούς επενδυτές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη Νέα Υόρκη με θεσμικούς επενδυτές για την οικονομία, τονίζοντας τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας, της πτώσης του χρέους και τις κυβερνητικές προτεραιότητες κατά της ακρίβειας και υπέρ της ανάπτυξης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Millennium επενδυτική εταιρεία ξεκινά δραστηριότητα στην Ελλάδα

Η διεθνής εταιρεία Millennium ανακοίνωσε ότι ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομίας Πιερρακάκη, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κλάδου διαχείρισης περιουσίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Citi και Bank of America για οικονομία και επενδύσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με στελέχη της Citi και της Bank of America. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, η δημοσιονομική πολιτική, το κόστος δανεισμού, η ενέργεια, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και βιομηχανία