ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
Φωτο: Shutterstock

Αμείωτο το ράλι των τιμών στα τρόφιμα, μικρή αύξηση του πληθωρισμού

Με διψήφιο ποσοστό η αύξηση στις τιμές των ειδών διατροφής, με τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο 17,6% και 11,8% αντίστοιχα. Στο 2,7% ο γενικός δείκτης.

Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη διατροφής, στον τομέα της ένδυσης αλλά και σε αυτόν της υγείας καταγράφηκαν τον Αύγουστο, με διατήρηση της πτώσης για την ενέργεια, με τον βασικό πληθωρισμό να εμφανίζει ήπια άνοδο στο 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Για έναν ακόμη μήνα τα είδη διατροφής κατέγραψαν διψήφια αύξηση, που για τον Αύγουστο έφθασε στο 10,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Όπως έδειξαν τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας οι τιμές των λαχανικών αυξήθηκαν 17,6%, των γαλακτοκομικών 11,8%, του εμφιαλωμένου νερού και των αναψυκτικών κατά 14,4%, ενώ για το ελαιόλαδο η αύξηση ήταν στο 12%. 

Στον αντίποδα συνεχίστηκε η βουτιά για την ενέργεια με τις τιμές του φυσικού αερίου να υποχωρούν 78,8% και για το πετρέλαιο θέρμανσης να αποκλιμακώνονται 20,7%, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα η πτώση ήταν πιο περιορισμένη και έφθασε στο 6,7%. 

 

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία: 

 • Στο 2,7% διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Ιούλιο παρέμεινε αμετάβλητος.
 • Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 - Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 - Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 5,5%.
 • Παράλληλα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ καταγράφει οριακή μείωση 0,2% σε σχέση με τον Ιούλιο.

Η αύξηση του Γενικού δείκτη σε ετήσια βάση, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 10,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη - σοκολάτες - γλυκά - , λοιπά τρόφιμα, καφέ - κακάο - τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 3,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 5,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 5,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
 • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
 • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία - κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 3,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 12,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
 • 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Korkidis-EBEP
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα τραβήξει σε βάθος χρόνου

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, νέα άνοδο εμφάνισε και πάλι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα, που εμφάνισαν ετήσιες αυξήσεις 8,9%.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τιμές τροφίμων συντήρησαν την ανοδική πορεία για τον πληθωρισμό

«Πρωταθλητής» αυξήσεων το ελαιόλαδο, με την τιμή του να ενισχύεται πάνω από 58%, ενώ συνολικά για τον τομέα της διατροφής η αύξηση των τιμών έφθασε στο 8,9%, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3,5% για τον Δεκέμβριο.