ΓΔ: 1458.93 0.46% Τζίρος: 41.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:01:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αυτόματη η ενημέρωση του φορολογικού μητρώου των ανωνύμων εταιρειών

Πλέον δεν απαιτείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων μητρώου (Έντυπο Δ211).

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με απόφαση του διοικητή της, Γιώργου Πιτσιλή, θέτει σε παραγωγική λειτουργία από αύριο, την αυτόματη ενημέρωση του φορολογικού μητρώου με τις μεταβολές των ανωνύμων εταιρειών, μέσω διαλειτουργικότητας με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Ειδικότερα, δεν απαιτείται εφεξής η υποβολή δήλωσης μεταβολής στοιχείων μητρώου (Έντυπο Δ211) των ανωνύμων εταιρειών, για μεταβολές που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο, τη λήξη της διάρκειας, την επωνυμία, την εκπροσώπηση και την κατάσταση του νομικού προσώπου, καθώς:

  •    τα δεδομένα που καταχωρίζονται στο ΓΕΜΗ αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα, ώστε να ενημερώνεται αυτόματα το φορολογικό μητρώο και
  •    το νομικό πρόσωπο λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ, σχετικά με την επιτυχή καταχώρηση του συνόλου ή μέρους των μεταβολών του.

Οι ανώνυμες εταιρείες εφεξής, δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης μεταβολής εργασιών, ούτε για μεταβολές που αφορούν στον διακριτικό τίτλο και στο είδος των μετοχών τους, καθώς τις πληροφορίες αυτές η ΑΑΔΕ θα τις αναζητά απευθείας στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ. Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η αυτόματη ενημέρωση του φορολογικού μητρώου, η ανώνυμη εταιρεία ενημερώνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την ανάγκη υποβολής δήλωσης μεταβολής.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε: «Η έναρξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ της ΑΑΔΕ και του ΓΕΜΗ είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα απλοποίησης διαδικασιών και διευκόλυνσης της καθημερινότητας των επιχειρήσεων. Και είναι αποτέλεσμα πολύμηνης εντατικής συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να αφαιρούμε γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία του επιχειρείν, προσφέροντας όλο και καλύτερες ψηφιακές υπηρεσίες».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης, δήλωσε: «H Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων Eλλάδας, τα στελέχη και το διοικητικό συμβούλιο, συνεργάστηκαν με την AAΔE ώστε να ολοκληρωθεί το σύστημα διαλειτουργικότητας μεταξύ ΓEMH και AAΔE. Tο επόμενο διάστημα, οι επιχειρήσεις μέλη μας θα επωφεληθούν από την αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα προσφέρει το ΓEMH, ξεπερνώντας χρόνια εμπόδια γραφειοκρατίας που ταλαιπωρούσαν το ελληνικό επιχειρείν»
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Λειτουργία νέων Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης στην Αττική

Oι μεταρρυθμίσεις συμπληρώνουν το πλάνο εκσυγχρονιστικών δράσεων της Ανεξάρτητης Αρχής και αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων.
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με νέα εφαρμογή από την ΑΑΔΕ επιταχύνεται η ψηφιοποίηση των εξαγωγών

Μπαίνει σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πύλη γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία που μεταξύ άλλων επιταχύνει την επιστροφή ΦΠΑ και μειώνεται ο χρόνος για την ολοκλήρωση των εξαγωγών.
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ στην υποβολή των δηλώσεων, να τηρήσουν όλοι τις προθεσμίες

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.510.260 δηλώσεις έναντι των 2.916.726 του 2023 στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, αναφέρει η ΑΑΔΕ και καλεί πολίτες και λογιστές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εντός της προθεσμίας.