bd-sprite
Φωτο: Shutterstock

Ακαδημίες Εμπορ. Ναυτικού: Oικονομική ενίσχυση σπουδαστή 3.400 ευρώ

Το ύψος του ποσού οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών των Α.Ε.Ν. ορίζεται στα τρεις χιλιάδες τετρακόσια ευρώ (3.400 ευρώ) ανά σπουδαστή/τρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Το «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.),για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23» εγκρίθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Αφορά στη χορήγηση ποσού οικονομικής ενίσχυσης σε σπουδαστές και σπουδάστριες των Α.Ε.Ν., με στόχο την υποστήριξή τους ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους στις Ακαδημίες Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κρήτης, Κύμης, Οινουσσών, Σύρου, Χίου, Ύδρας και Μακεδονίας.

Η συνολική δαπάνη ύψους 11.560.000,00 ευρώ, θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή» (ΠΠ2021-2027), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση. Το ύψος του ποσού οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών των Α.Ε.Ν. ορίζεται στα τρεις χιλιάδες τετρακόσια ευρώ (3.400 ευρώ) ανά σπουδαστή/τρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης χορηγείται για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Ακαδημίας, μη εξαιρουμένων των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου, είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνεται η έγκριση του “Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης Σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23”. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υποστήριξη των σπουδαστών και σπουδαστριών των Ακαδημιών μας, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σκοπός του Προγράμματος Οικονομικής Ενίσχυσης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Κοινή Υπουργική Απόφαση, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους σπουδαστές να επικεντρωθούν στις σπουδές τους, χωρίς το βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωσή τους.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Δυναμικού Κοινωνικής Συνοχής , είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ότι οι ναυτικοί του μέλλοντος μπορούν να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και να συμβάλουν στην ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, ως αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και συνεργασίας με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της ναυτιλιακής βιομηχανίας στη χώρα μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κατέστη εφικτό για πρώτη φορά ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/ τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας μας.

Η δράση αυτή συγχρηματοδοτείται μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρόκειται να συνεχιστεί στο ΕΣΠΑ 2021-2027, στο πλαίσιο της υποστήριξης της ανώτερης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, την ενίσχυση της ελκυστικότητάς της και της αναβάθμισής της. 

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού / Πλοιάρχων – Μηχανικών παρέχουν υψηλού επιπέδου επαγγελματική κατάρτιση για ειδικευμένες θέσεις εργασίας και εκπαιδεύουν τα μελλοντικά στελέχη του -εξόχως σημαντικού για την Ελλάδα- τομέα της ναυτιλίας.

Η δράση επομένως αποτελεί μια πολύ επιτυχή αξιοποίηση των στοχεύσεων τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς είναι μια επένδυση στην εκπαίδευση και την αναγκαία διασύνδεση με την αγορά εργασίας, μια επένδυση με μέριμνα για τις νέες και τους νέους μας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για ερευνητικά έργα

Το πρόγραμμα προωθεί τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδί» για την ασφάλεια των λιμανιών ο νέος κανόνας ασφαλούς ρυμούλκησης

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών «Αγ. Νικόλαος» κάνει έκκληση να μην υπάρξει παράταση στη διαβούλευση για το προεδρικό διάταγμα που αφορά την ασφάλεια στα ρυμουλκά πλοία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Στυλιανίδης: Το ανθρώπινο δυναμικό προτεραιότητα για τη ναυτιλία

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου προκειμένου να διατηρηθεί το ανθρώπινο δυναμικό στο ναυτικό επάγγελμα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του έργου ύψους 3.266.780 ευρώ αφορά στη μελέτη και εκτέλεση όλων των εργασιών που απαιτούνται στις εστίες και τα κτίρια των πανεπιστημίων.