ΓΔ: 1474.89 -0.43% Τζίρος: 26.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:26:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μιχαηλίδου: Ψηλά στην ατζέντα η αγορά εργασίας στον ναυτιλιακό τομέα

«Κοινώς τόπος είναι η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα το οποίο παρέχει υψηλές αποδοχές και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης» ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συνάντηση εργασίας, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕ), είχε σήμερα Τρίτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε από την πλευρά του ΣΕΕΝ ο πρόεδρος Διονύσιος Θεοδωράτος και ο διευθυντής του Συνδέσμου Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Κωνσταντίνος Γκώνιος και από την πλευρά της ΔΥΠΑ η υποδιοικήτρια Ιωάννα Χορμόβα, ήταν ο σχεδιασμός για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα μέσω και της διοργάνωσης ημέρας Καριέρας για πληρώματα πλοίων, στο πρότυπο της ημέρας Καριέρας που διοργανώθηκε τον Απρίλιο για τη Γαλάζια Οικονομία. 

Μετά το πέρας της συνάντησης η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε: «Με το προεδρείο του ΣΕΕ είχα την ευκαιρία να συζητήσω για τις δυνατότητες ενίσχυσης του ναυτικού επαγγέλματος. Κοινώς τόπος είναι η προσέλκυση νέων στο επάγγελμα το οποίο παρέχει υψηλές αποδοχές και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης».

«Η αντιμετώπιση της ασυμμετρίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου «βρίσκεται ψηλά ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διασύνδεση των πολιτών με την αγορά εργασίας στον ναυτιλιακό τομέα, μέσα από ενεργές δράσεις απασχόλησης, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας».

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την ένταξή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο στις Σχολές Μαθητείας ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ να προστεθούν ειδικότητες για την επαγγελματική εκπαίδευση εργαζομένων επί πλοίου.

Η ναυτιλία αντιπροσωπεύει πάνω από το 8% του ΑΕΠ της χώρας ενώ η επίδρασή της στην αγορά εργασίας ξεπερνά τις 80.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα η αύξηση της απασχόλησης στο ναυτικό τομέα, καταγράφεται σταθερά από το 2021, ενώ αναφορικά με τις γυναίκες που εργάζονται στο ναυτικό τομέα, «αγγίζει» το 6,7% έναντι 2% του παγκόσμιου μέσου όρου, με το 70% των γυναικών να απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία.Σύμφωνα δε με τις προοπτικές, από πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα,προκύπτει ότι οι μικτές αποδοχές στον ναυτιλιακό κλάδο ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ μικτά και φθάνουν τα 8.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου στόλου οι Έλληνες εφοπλιστές

«Η Ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
vasili spanaki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπανάκης: Δημιουργία περίπου 55.000 νέων θέσεων εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο

O υφυπουργός μίλησε σήμερα, σε πάνελ με θέμα «Αγορά εργασίας: Έλλειψη τεχνικού προσωπικού στον κατασκευαστικό κλάδο», στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης «Μηχανήματα Έργων».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδου: Η εμπιστοσύνη της επιχειρηματικής κοινότητας έχει επιστρέψει

«Ως Πολιτεία», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «έχουμε δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας που είναι γενναιόδωρο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλους τους συμπολίτες μας.