ΓΔ: 1445.52 -0.03% Τζίρος: 28.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:32:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Skertsos-Akis

Σκέρτσος: Βασική προτεραιότητα η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εντάξει στην αγορά εργασίας περισσότερους Έλληνες, «για να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση του ενεργού πληθυσμού», είπε.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση της φοροδιαφυγής και της «μαύρης» απασχόλησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μιλώντας σήμερα στον ANT1. Ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του αστυνομικού που έχασε το πρωί τη ζωή του εν ώρα υπηρεσίας και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στους αστυνομικούς και εν γένει στους ενστόλους. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυξήσεις μετά από 14 χρόνια στο Ενιαίο Μισθολόγιο του δημοσίου έως 10%, κάτι που είναι αποτέλεσμα της πορείας της οικονομίας.

Επί 10 χρόνια η Ελλάδα ήταν ουραγός στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία 4 χρόνια με την οικονομική πολιτική της η κυβέρνηση κατάφερε διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από της Ευρώπης και γι' αυτό παίρνουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, είπε ο κ. Σκέρτσος. Προσέθεσε ότι η ανάπτυξη το επόμενο έτος, σύμφωνα με της εκτιμήσεις της ΕΕ, θα φτάσει στο 3%, ενώ παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια, αλλά και για τους επιχειρηματίες. Σημείωσε πως ο Economist κατέταξε την Ελλάδα πρώτη σε πέντε δείκτες, μεταξύ αυτών και της καταπολέμησης του πληθωρισμού, προσθέτοντας ότι γίνονται πολλοί έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν 14 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Παράλληλα είπε ότι δεν ισχύει πως η κυβέρνηση δεν τα βάζει με ισχυρούς, παραπέμποντας σε μια σειρά υψηλών προστίμων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός κατά 13-14% ανέφερε ο κ. Σκέρτσος προσθέτοντας ότι μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων θα έρθουν όταν η οικονομία πάει καλύτερα.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση που εισάγεται στη Βουλή για τη νομιμοποίηση μεταναστών για 3 χρόνια, προκειμένου να εργαστούν στη χώρα μας νόμιμα, σχολίασε ότι έρχεται προς ψήφιση ένα μέρος μιας πολιτικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα από ξέφραγο αμπέλι που ήταν το 2019 σήμερα έπαψε να είναι πύλη εισόδου είπε ο κ. Σκέρτσος, εκτιμώντας ότι μειώθηκε η παράτυπη μετανάστευση εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στη νόμιμη μετανάστευση εντός της χώρας, είπε ο κ. Σκέρτσος και τόνισε ότι αφενός είναι θέμα ασφάλειας μια και στο εξής δεν θα υπάρχουν «αόρατοι» άνθρωποι, αφού η πολιτεία θα γνωρίζει που είναι με την ταυτοποίησή τους, και αφετέρου η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε ένα αίτημα που έρχεται από την αγορά εργασίας, όπου ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εντάξει στην αγορά εργασίας περισσότερους Έλληνες, επισημαίνοντας ότι για να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση του ενεργού πληθυσμού. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση μεταναστών είπε ότι έπρεπε να είχε γίνει καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση για το σκοπό αυτό της ρύθμισης. Σχολίασε ότι υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης, αλλά το τελευταίο διάστημα δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή. «Τιμώ και σέβομαι την προσφορά του Αντώνη Σαμαρά», είπε ο κ. Σκέρτσος αναφερόμενος στις αντιδράσεις του πρώην πρωθυπουργού, και προσέθεσε ότι ο Σαμαράς υπήρξε πραγματικός πρωθυπουργός, υπηρέτησε τον υπεύθυνο πατριωτισμό, και ότι έχει αντιληφθεί τις σκοπιμότητες που υπηρετεί αυτή η ρύθμιση. Ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρήγματος στην ΚΟ της ΝΔ, ενώ ερωτώμενος εάν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη ρύθιση είπε «όλα στην ώρα τους».

Επίσης σχολίασε ότι «η συνέπεια και η αποτελεσματικότητα είναι χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού», τονίζοντας ότι το ζήτημα της ισότητας στο γάμο θα διευθετηθεί μέσα στην τετραετία. «Υπηρετούμε την συμπεριληπτική ανάπτυξη, η οποία μετριέται και σε πρόσβαση στα δικαιώματα», είπε ο κ. Σκέρτσος, ενώ τόνισε ότι η ρύθμιση για τους μετανάστες θα γίνει άπαξ, και θα συνεχίσει να ισχύει η περίοδος της επταετίας για να μπορεί κάποιος να πάρει άδεια παραμονής. Τέλος ο κ. Σκέρτσος είπε ότι θα υπάρξει αύξηση περίπου 6 δισ. ευρώ στα έσοδα στα ταμεία από τη ρύθμιση αυτή, αφού μεγαλώνει η πίτα απασχόλησης και αυξάνονται τα έσοδα των εισφορών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να τηρήσει τη συμφωνία η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας τόνισε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Να υπάρξει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας ικανό να κυβερνήσει

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει την προσπάθεια των τελευταίων δυο ετών που έχει κάνει το κόμμα στην άσκηση τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάρτηση Μαρινάκη για τις αλλαγές στο χρόνο εργασίας με ερωτήσεις και απαντήσεις

«Επειδή τα fake news δίνουν και παίρνουν ας εξηγήσουμε με απλά λόγια την αλήθεια γιατί η ρύθμιση αυτή όχι μόνο δεν αλλάζει τον χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις, αλλά διασφαλίζει την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι συμβαίνει λοιπόν;», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
businessdaily-Mitsotakis-Sakellaropoulou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mητσοτάκης: Έχουμε πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνάντησή του με την ΠτΔ «η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του και θα επιμένουμε σε μία αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια».
businessdaily-Mitsotakis-Kerameos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Iσχύει η δέσμευση ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ

Ο πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στα ζητήματα του κατώτατου μισθού, αλλά και στην έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Nea Dimokratia - ND
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Η "καρέκλα με κάθε τρόπο" είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «είναι όμως εξοργιστικό, και ταυτόχρονα βαθιά υποκριτικό, να μας εγκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα που διαχρονικά "καμαρώνει" για τον "αψύ Κρητικό" των αλλεπάλληλων απειλών.