ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Π. Τσακλόγλου: Να υπάρξει ένα πλέγμα προστασίας για τα νέα ζευγάρια

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε πως επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα το οποίο το συνολικό ποσό θα φτάνει τα 7.500 ευρώ.

Για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας, τις προϋποθέσεις λήψης της, αλλά και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου που σημείωσε ότι «από την αρχή, στόχος της κυβέρνησης ήταν να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας της μητέρας και της οικογένειας, αλλά και να διευκολύνονται τα ζευγάρια, ώστε να μην παρακωλύεται ο επαγγελματικός βίος τους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, κατά την προηγούμενη τετραετία, επεκτείναμε το επίδομα μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και σε αυτή τη φάση το επεκτείνουμε και στις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες».

«Το επίδομα θα καταβάλλεται για εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό, το οποίο θα λάβει η ασφαλισμένη, θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ. Το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά και σε όσες γυναίκες, όταν ψηφιζόταν το σχετικό μέτρο, ήταν ήδη στην περίοδο της λοχείας, δηλαδή από τις 24 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου έτους (2023) και μετά.

Την παροχή αυτή δικαιούνται όλες οι μητέρες, με την προϋπόθεση να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης στην πλατφόρμα, ακόμα και αν δεν έχουν ενημερότητα, βγαίνει αυτόματα μήνυμα ρύθμισης οφειλών, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι, ενώ τα χρήματα της παροχής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την 1η του επόμενου μήνα. Το επίδομα δίδεται επίσης και στην περίπτωση υιοθεσίας, αλλά και στην περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών».

Αναφορικά με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί για τη στήριξη της οικογένειας, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, εκτός από τη χρονική επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε μισθωτές του ιδιωτικού τομέα και την επέκτασή του και στις αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, έχει δοθεί το επίδομα γέννας, το οποίο πρόσφατα επεκτάθηκε και αυξήθηκε, επίσης αυξήθηκε ο αριθμός θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχει επεκταθεί η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι θεσμοί, όπως, για παράδειγμα, οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».

«Ενίσχυση των νέων ζευγαριών κατά προτεραιότητα υλοποιείται και στο πλαίσιο άλλων πολιτικών, όπως π.χ. η στεγαστική πολιτική. Πρόκειται για ένα πλέγμα πολιτικών, με το οποίο θέλουμε να επιτύχουμε δύο στόχους: να ενισχύσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν, χωρίς, όμως, να διαταράξουν την επαγγελματική ζωή τους, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Tέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να αναπροσαρμοστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Υπάρχει νομοθεσία, η οποία συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο της επιβίωσης, στα 65 έτη. Αυτό εξετάζεται κάθε τρία χρόνια και εξετάστηκε και πέρυσι. Εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ανέτρεψε την ανοδική πορεία αυτού του δείκτη, μέχρι το 2027, που είναι η επόμενη εξέταση, δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια ηλικίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pronoia-ergasia-mixailidou-ypourgeio ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Υποχρέωση η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, παρά τη δεκαετή οικονομική ύφεση, η χώρα έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να αντιστρέψει την κατάσταση μέσω των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Τσακλόγλου: Ώθηση στην κατάρτιση των εργαζομένων το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πετύχει για τη χώρα καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, επανακατάρτισης και ψηφιακού εκσυγχρονισμού.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για συντάξεις με οφειλές έτοιμη μες το επόμενο δίμηνο

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 τόνισε πως «η κυβέρνηση επιδιώκει δυο στόχους. Ο πρώτος είναι τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής και ο δεύτερος η προχή βοήθειας προς τα νέα ζευγάρια ώστε να κάνουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.»
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακλόγλου: Το επίδομα μητρότητας συμφιλιώνει τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο

Για το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση επέκτεινε χρονικά το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα στους εννέα μήνες.