ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κεφαλογιάννης επιχειρηματίας
Φωτό: Menelaos Myrillas / SOOC

Συμμετοχή Ιωάννη Κεφαλογιάννη στη σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Κύρια θέματα συζήτησης ήταν τα αμοιβαία συμφέροντα μεταξύ κρατών. Παρόν και ο πρόεδρος της Ουκρανία;, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ανάγκη συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο τόνισε ο Υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, συμμετείχε σήμερα στη σύνοδο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ, την οποία συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Όπως ανακοινώθηκε, στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν για πρώτη φορά οι υπουργοί 'Αμυνας των τεσσάρων εταίρων του Ινδο-Ειρηνικού (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση εστίασε σε τομείς όπου υφίστανται κοινές προκλήσεις και αμοιβαία συμφέροντα, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρω-ατλαντική περιοχή και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. 

Ακολούθως, υπεγράφησαν από τους υπουργούς 'Αμυνας των κρατών-μελών, επιστολές πρόθεσης «Multinational Remotely Piloted Aircraft System (RPAS) Fleets for Delivering Critical Capabilities», «Multinational Capacity for Test, Evaluation and Certification of Indirect Fire Munition Interchangeability» και «Distributed Synthetic Training/DST». 

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε δείπνο εργασίας σε επίπεδο Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο συνόδευε ο υπουργός 'Αμυνας της Ουκρανίας, Ρούστεμ Ουμέροφ.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους εκπροσώπους των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εξελίξεις στο πεδίο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. 

Στις παρεμβάσεις του, ο κ. Κεφαλογιάννης, αφού συνεχάρη τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα νέα του καθήκοντα, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας σε παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ υπογράμμισε ότι, η ενίσχυση της κοινής επίγνωσης της κατάστασης στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η προώθηση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναδεικνύονται σε τομείς συνεργασίας.

Αναφέρθηκε επίσης, στην στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία και υπενθύμισε τη δέσμευση της Ελλάδας να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη γύρω από βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων. 

Ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας συμμετείχε νωρίτερα σε σύσκεψη για την Καταπολέμηση του ISIS που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού 'Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί 'Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, όπου υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αφρικανικής Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών. 

Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Κεφαλογιάννης, πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον υποδιοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR) ναύαρχο, Κιθ Μπλουντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό στρατιωτικό επιτελείο Γερμανίας-Ολλανδίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία και η Ολλανδία ιδρύουν κοινό στρατιωτικό επιτελείο για τη διοίκηση στης ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ειδικά σε Εσθονία και Λετονία, με στόχο την ενίσχυση της αποτροπής έναντι της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Γιόνας Γκαρ Στόρε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Υπό γαλλική πυρηνική προστασία, λέει ο πρωθυπουργός Στέρε

Η Νορβηγία θα συμμετάσχει στη γαλλική πυρηνική αποτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέρε μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν στο Παρίσι και την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.
Ολλανδικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδικό ναρκαλιευτικό στη Μεσόγειο για ενίσχυση στα Στενά του Ορμούζ

Η Ολλανδία θα αποστείλει ναρκαλιευτικό στη Μεσόγειο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ενδεχόμενη αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, με στόχο τη διασφάλιση ασφαλούς ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.
Γεραπετρίτης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Κοινές υβριδικές απειλές για την Ευρώπη σε βορρά και νότο

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η Φινλανδή ομόλογος του, Ελίνα Βαλτόνεν τόνισαν την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε υβριδικές απειλές, γεωπολιτικές κρίσεις και προκλήσεις ασφάλειας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Η Ευρώπη υπερέχει στρατιωτικά της Ρωσίας χωρίς τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ο Καναδάς υπερτερούν σημαντικά της Ρωσίας σε στρατιωτικές δαπάνες και μαχητικά, ακόμη και χωρίς τις ΗΠΑ, διαθέτοντας υπερδιπλάσιο αριθμό αεροσκαφών.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζητήθηκε η ενίσχυση αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας στη συνάντηση Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας και ο Αλβανός ομόλογός του συζήτησαν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ και τις διεθνείς εξελίξεις στα Τίρανα. Ο κ. Δένδιας τόνισε τη σημασία του σεβασμού της ελληνικής μειονότητας.