ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Κυρ. Μητσοτάκης: Κάνουμε τα πάντα για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να αντιμετωπίσει την επιδημία του κοροναϊού και τόνισε πως δημόσιο και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό.

Στις απαραίτητες ενέργειες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα που έστειλε προς τους πολίτες της χώρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν για το κοινό καλό και τόνισε πως καμία δομή δεν περισσεύει.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «με διαδικασίες-εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί με διετείς συμβάσεις. Οι πρώτοι θα είναι στις θέσεις τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Και μετά την κρίση, θα παραμείνουν στο Δημόσιο σύστημα υγείας».

Αναφερόμενος στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων είπε ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, η οποία πάντως δεν θέτει σε κίνδυνο την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ' Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες.

Απευθυνόμενος στα παιδιά ο πρωθυπουργός είπε: «Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και προσέθεσε ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί κανονικά. «Θα δοκιμάσει όμως και νέα εργαλεία, όπως το ευέλικτο ωράριο, η τηλεδιάσκεψη και η εργασία εξ αποστάσεως. Έτσι, οι υπάλληλοι θα παραμένουν ενεργοί ακόμη κι αν χρειαστεί να λείψουν για λίγο. Φροντίζουμε, πάντως, κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να μην υπολειτουργούν ούτε στιγμή» είπε.

Μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού σημείωσε ότι η οικονομία θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο ήταν αδύνατον να προβλεφθεί και βέβαια να περιοριστούν οι συνέπειές του. Ανέφερε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί λέγοντας: «Έχει ήδη ανασταλεί η πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν καθοριστικά. Και από σήμερα, θεσπίζουμε ειδική άδεια σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών». «Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της. Το βάρος της, όμως, οφείλουμε να το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. «Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου» τόνισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες από την ΕΕ. «Είναι αλήθεια ότι από τη θέση του πρωθυπουργού κλήθηκα, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Όμως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα. Που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις. Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι. Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού. Άλλωστε, όσο γρήγορα ταξιδεύει ο ιός, τόσο γρήγορα θα ταξιδέψει και η συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που θα φέρει το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου. Ωστόσο, εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει τους περισσότερους υγιείς!» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται -και, συχνά, νωρίτερα από όσο χρειάζεται.

«Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας, καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν την συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες. Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν» τόνισε. Προέτρεψε τους πολίτες να φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, να μένουν στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης, να μην πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην ανταποκρίνονται στις χειραψίες και τις πολλές επαφές.

«Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων, αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη στήριξη της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. «Τις τελευταίες μέρες», είπε, «ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί από εσάς αισθανθήκατε το ίδιο. Ως πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα "πιστεύω" μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον "πλησίον" στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι' αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ' το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερείπια στη Γάζα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς χαιρετίζουν εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

Κοινοί ηγέτες ΕΕ και Καναδά, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζουν τη συμφωνία εκεχειρίας στο Ιράν και ζητούν άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου με διπλωματικά μέσα. Τη δήλωση στηρίζουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης συνυπογράφει τη δήλωση για άμεση λήξη του πολέμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπέγραψε κοινή δήλωση με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Καναδό πρωθυπουργό, ζητώντας άμεσο και διαρκή τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ χαιρετίζουν τη νέα κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκό πλαίσιο έως το 2026 για τον ψηφιακό εθισμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ένα ενιαίο πλαίσιο ΕΕ για προστασία ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό και πρότεινε μέτρα όπως ευρωπαϊκό όριο ενηλικίωσης στα 15 και αυστηρή επαλήθευση ηλικίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα απαγόρευση πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών. Ακολουθεί κοινή συνέντευξη Τύπου στις 13:00 από τρεις υπουργούς στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.