ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης με επαγγελματικό ύφος.

Μητσοτάκης: Μεγάλη αξία έχει για εμάς η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από κοινού προέδρευσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας Διάδοχος και Πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αλ-Ούλα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θεσμοθετεί Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με χώρα της Μέσης Ανατολής. «Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη αξία έχει για μας η συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο και για την ευρύτερη περιοχή. Η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα και την Ε.Ε. και παίκτης-κλειδί για την σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή.

Το παγκόσμιο τοπίο αναδιαμορφώνεται και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Αραβικού κόσμου και της Σαουδικής Αραβίας είναι κρίσιμος. Η ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Σε αυτό το τοπίο η στρατηγική μας συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΑΣΣΣ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΑΣΣΣ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ενισχύουν τη διμερή τους συνεργασία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η άμυνα, οι επενδύσεις, το εμπόριο, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

«Αυτή η συνεργασία έχει αυξημένη σημασία στη σημερινή συγκυρία που βιώνει η περιοχή μας λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ο κίνδυνος περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις, τις συνέπειες των οποίων καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ακόμα πιο σημαντικό που Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν το ίδιο όραμα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές για συνεργασία στην ενέργεια, καθώς και στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και ο κατασκευαστικός τομέας.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Mohammed bin Salman υπέγραψαν τα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τις 46 πρωτοβουλίες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού από τις Επιτροπές του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας και ενέκριναν τη δομή διακυβέρνησής του.

Το ΑΣΣΣ απαρτίζεται από 7 Επιτροπές (Πολιτική, Στρατιωτική, Επενδύσεων, Ενεργείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού), των οποίων επικεφαλής είναι οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών.

Συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας συζητήθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και η θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας στο ανώτατο επίπεδο με την πρώτη συνεδρίαση-ορόσημο του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και σε αυτόν της ενεργειακής και ψηφιακής συνδεσιμότητας, προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη και τόνισε ότι ο ρόλος-κλειδί της Σαουδικής Αραβίας στον οικονομικό διάδρομο IMEC και η θέση της χώρας μας παρουσιάζουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας.

Συζητήθηκαν ακόμη διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τον σημαίνοντα ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή ως παράγοντα σταθερότητας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τη Συρία.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία στη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επανεκκινήσει η πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.

Ως προς τη Συρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και επανέλαβε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έρθει μέσα από μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

Συζήτησαν ακόμα για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας και της ελεύθερης ναυσιπλοΐας για τη χώρα μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Μεταμόρφωσης Χανίων σήμερα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη Μονή Μεταμόρφωσης στο Βαρύπετρο Χανίων για την εορτή της Παναγίας, αναφερόμενος στον αγώνα όσων μάχονται κατά των πυρκαγιών και δίνοντας ευχές σε όλους τους Έλληνες.
Κυριάκος Μητσοτάκης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης προς Σίσκο: «Απόστολε, μας γέμισες περηφάνια»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Απόστολο Σίσκο για το ασημένιο μετάλλιο στα 200μ. ύπτιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης στο Παρίσι, τονίζοντας πως έκανε ξανά περήφανη την Ελλάδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Τεντόγλου για το 4ο χρυσό στο ευρωπαϊκό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Μίλτο Τεντόγλου για το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό του στο άλμα εις μήκος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, τονίζοντας πως είναι "μόνιμος κάτοικος της κορυφής".
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν ανιδιοτελή υπηρέτη, τον Στ. Ράμφο

Ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο, τονίζοντας τη σημαντική του συμβολή στον χώρο της διανόησης, την ανεξαρτησία σκέψης του και το σταθερό ενδιαφέρον του για τη φιλοσοφία, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προκαταβολή έως 31/10 για αιτήσεις μέχρι 15/9 στο myAGRO

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την ΑΑΔΕ για την παρουσίαση της νέας πλατφόρμας myAGRO, μέσω της οποίας οι αγρότες θα υποβάλλουν αιτήσεις για ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Η πλατφόρμα αντλεί αυτόματα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα.