ΓΔ: 2289.44 0.22% Τζίρος: 288.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
Φωτο; Aris Oikonomou / SOOC

Ακραία αντιπαράθεση για τα Τέμπη με δύο κρίσιμες συζητήσεις στη Βουλή

Στις 4 Μαρτίου η συζήτηση για Προανακριτική, στις 5 η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών. Η κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, οι δημοσκοπήσεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης για επικοινωνιακή αντεπίθεση.

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης με φόντο την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών κινείται ο πολιτικός κόσμος, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν σε καθημερινή βάση βαριές κατηγορίες, με το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για επιχείρηση εργαλειοποίησης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα να επιμένουν στην κατηγορία περί προσπάθειας συγκάλυψης και τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή.

Η πραγματοποίηση στις 28 Φεβρουαρίου του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την απώλεια των 57 επιβαινόντων στα Τέμπη, θεωρείται από πολλούς ως ορόσημο για όσα θα επακολουθήσουν σε πολιτικό επίπεδο, από τη στιγμή όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση προετοιμάζονται ήδη για το διπλό κοινοβουλευτικό τους «ραντεβού», αρχικά στις 4 Μαρτίου, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με την κατηγορία περί «μπαζώματος» εναντίον του Χρήστου Τριαντόπουλου και μια ημέρα μετά, την Τετάρτη 5 Μαρτίου, τη σύγκρουση κορυφής με την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Την ίδια στιγμή, σε εκκρεμότητα παραμένει η προαναγγελία υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και προς ώρας η τύχη της συνδέεται άμεσα με τα ευρήματα των δύο πορισμάτων που αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος του μήνα, για τις ευθύνες και τις παραλείψεις όχι μόνο για τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αλλά συνολικά για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει την εναντίον της πρόταση δυσπιστίας, σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις και το σχέδιο αντεπίθεσης

Μέσα σε αυτό το κλίμα το κυβερνητικό επιτελείο καλείται, από τη μια, να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, και από την άλλη, το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία και αποτυπώνεται πλέον και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τον τόνο έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταγγέλλοντας επιχείρηση αποσταθεροποίησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συνειδητή επιλογή «χυδαίας τοξικότητας που ρίχνει την κοινωνία βαθιά στο βούρκο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα, έκανε σαφές ότι από εδώ και στο εξής στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν τίποτα αναπάντητο, λέγοντας με νόημα ότι «θα μπει όριο στην χυδαιότητα, θα απαντάμε σε κάθε τέτοια κατασυκοφάντηση», βάζοντας μπροστά και όλους τους υπουργούς και όλα τα κοινοβουλευτικά στελέχη, τα όποια, όπως είπε, θα βγαίνουν δημοσίως και θα υπερασπίζονται την αλήθεια.

Το σύνθημα της αντεπίθεσης με αιχμή την υπόθεση των Τεμπών και η επίκληση της αναγκαιότητας για σταθερότητα στη χώρα από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχουν ως στόχο –σε βάθος χρόνου- και την ανατροπή των αρνητικών δημοσκοπικών ευρημάτων, που καταγράφουν μια παγιωμένη καχυποψία στην κοινωνία και αμφισβήτηση βασικών θεσμών του κράτους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο σήμαναν συναγερμό όχι μόνο οι δύο ποσοστιαίες μονάδες που χάνει η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (από το 26,5% στο 24,4%), αλλά κυρίως από το 72% των πολιτών που θεωρεί ότι στα Τέμπη η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθεια συγκάλυψης, την ίδια στιγμή όπου η ίδια άποψη είναι κυρίαρχη και στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ σε ποσοστό 43%.

Επισήμως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τα παραπάνω ευρήματα στο γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει παραπλανηθεί από την αντιπολίτευση και ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης στη Βουλή για το κράτος Δικαίου και τη λειτουργία θεσμών

Αύριο στις 11:00, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, τους θεσμούς και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Λαζαρίδης παραμένει στη θέση του ως ρουσφέτι Μητσοτάκη

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για "αφωνία" στη διατήρηση Λαζαρίδη στη θέση του, παρά την ομολογία του περί πλαστού διορισμού. Υποστηρίζει ότι το περιστατικό αποκαλύπτει την αναξιοκρατία και τη φαυλότητα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ορκωμοσία αξιωματούχων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκίστηκαν οι νέοι Υπουργοί της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού, ορκίστηκαν σήμερα οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Ευάγγελος Τουρνάς και Μακάριος Λαζαρίδης σε νέες υπουργικές θέσεις από τον Επίσκοπο Σκιάθου Ιωάννη.
Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζει μετρό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη την Τρίτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο, Τρίτη 24 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη με επισκέψεις στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας, σε σχολεία της πόλης και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.