Λίγες ώρες πριν δουν το φως της δημοσιότητας τα δύο πορίσματα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας των Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις συνθήκες της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, επιχειρώντας να δώσει μια εικόνα ομαλής λειτουργίας του κυβερνητικού έργου.
Οι υπουργοί θα περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 11:30 το πρωί, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, να αναφέρεται στο κλίμα ακραίας πόλωσης των τελευταίων ημερών, συστήνοντας από τη μια ψυχραιμία από τα κυβερνητικά του στελέχη και, από την άλλη, να δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσους επιμένουν να χτίζουν το αφήγημά τους πάνω στην παραπληροφόρηση και την παραποίηση της αλήθειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ εξελέγη το 2023 με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα κριθούμε όλοι από τους πολίτες το 2027, για το τι κάναμε με βάση το πρόγραμμα για το οποίο εκλεγήκαμε».
Τα συλλαλητήρια και οι νέες δημοσκοπήσεις
48 ώρες πριν από τις συγκεντρώσεις μνήμης για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, η ανησυχία είναι διάχυτη στους κόλπους της κυβέρνησης, τόσο για τα πολιτικά μηνύματα που θα προκύψουν από τον όγκο των διαδηλωτών, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο να υπάρξουν βίαιες εκδηλώσεις ακραίων στοιχείων, που θα θελήσουν να αμαυρώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των συλλαλητηρίων.
Είναι ενδεικτικό ότι η χώρα αναμένεται να «νεκρώσει» την Παρασκευή, με φορείς, εργαζόμενους, συλλογικότητες και απλούς πολίτες να δίνουν δυναμικό παρών με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος πριν από δύο χρόνια.
Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήταν κατηγορηματικός ότι «η αστυνομία έχει αποστολή να διασφαλίσει την ομαλή και ειρηνική διεξαγωγή των συγκεντρώσεων και να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα που ενδεχομένως θα θελήσουν να προκαλέσουν επεισόδια».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μια νέα δημοσκόπηση (Interview / POLITIC), καταγράφει ότι 6 στους 10 πολίτες θα βρεθούν στους δρόμους για τα Τέμπη, με το 58% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.
Την ίδια στιγμή, διχασμένη είναι η κοινή γνώμη ως προς το ζήτημα της «εργαλειοποίησης» της τραγωδίας των Τεμπών, καθώς το 53% πιστεύει ότι γίνεται κομματική εκμετάλλευση του δυστυχήματος, ενώ το 44% διαφωνεί.
Σύμφωνα μάλιστα με το 53% που θεωρεί ότι γίνεται πολιτική στρατηγική διαχείρισης του θέματος, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφεται πρώτη με 25,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 25%, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 17,9% και η Ελληνική Λύση με 15,2%.
Σε αυτά τα τελευταία ευρήματα πατάει η κυβέρνηση για να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ευθέως τους πολιτικούς της αντιπάλους ότι «εκμεταλλεύονται και εργαλειοποιούν την ανάγκη της κοινωνίας για Δικαιοσύνη για ένα τραγικό δυστύχημα και προσπαθούν να την μετατρέψουν σε αίτημα για να πέσει η κυβέρνηση».
Ο ένας μετά τον άλλον κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης βάζουν στο στόχαστρο το σύνολο της αντιπολίτευσης κατηγορώντας την για μικροπολιτικά κίνητρα και σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει ευθέως λόγο για «προσπάθεια μετατροπής των συλλαλητηρίων σε αντικυβερνητική διαδήλωση με κομματικά χαρακτηριστικά».
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η νέα παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και οι αναφορές του ότι «δεν νοείται η κυβέρνηση να αντιδικεί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που θέλουν να τους συμπαρασταθούν», μιλώντας για δικαίωμα των πολιτών στις δημόσιες εκδηλώσεις.
Απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι «αλίμονο αν μας πέρναγε από το μυαλό να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων. Ούτε το έχουμε κάνει, ούτε θα το κάνουμε».