ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πέτρος Μολυβιάτης
φώτο: O Πέτρος Μολυβιάτης, Alexandros Michailidis / SOOC

Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στα 97 του

Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του όσο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πέθανε σήμερα Κυριακή 4 Μαΐου σε ηλικία 97 ετών ο Πέτρος Μολυβιάτης, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της σύγχρονης ελληνικής διπλωματίας και πολιτικής.

Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του όσο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διατελώντας εξ απορρήτων του συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου (1974-1980).

Η απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική πολιτική σκηνή καθώς η συμβολή του υπήρξε καθοριστική σε θέματα όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα. Υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, μεταξύ άλλων, στις ελληνικές πρεσβείες στη Μόσχα, την Άγκυρα και την Πρετόρια, καθώς και στις μόνιμες αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη) και στο ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες).

Κατά την περίοδο 1980-1985 και ξανά το 1990-1995, ανέλαβε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, θέση την οποία διατήρησε έως το 2004. Την ίδια χρονιά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Φεβρουάριο του 2006. Υπηρέτησε δύο ακόμη φορές ως Υπουργός Εξωτερικών, σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις: το 2012 στην κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου και το 2015 στην κυβέρνηση Βασιλικής Θάνου.

Τον Απρίλιο του 2005, ο Μολυβιάτης μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απέστειλαν επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προτείνοντας λύση για το Μακεδονικό.

Η πρόταση περιλάμβανε την υιοθέτηση διπλής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια» για διεθνή χρήση και διατήρηση του συνταγματικού ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Παρά τη στενή του σχέση με τον Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, ο Μολυβιάτης απολάμβανε ευρύτερης εκτίμησης στο πολιτικό σύστημα. Ενδεικτική είναι η καλή συνεργασία του με τον Αντώνη Λιβάνη, στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, κατά την περίοδο της «συγκατοίκησης» Προεδρίας-Κυβέρνησης (1980-1985), όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή κρίσεων. Υπήρξε πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που φέρει το όνομα του πολιτικού με τον οποίο συνδέθηκε καθοριστικά η πολιτική του διαδρομή.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης ήταν παντρεμένος με τη Νιόβη Χριστάκη και έχει δύο παιδιά. Η κόρη του, Λώρα, υπήρξε σύζυγος του τραπεζίτη και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέλιου Παναγόπουλου.


 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να μιλά για υπερφορολόγηση

Η Αλ. Σδούκου τόνισε ότι στη φετινή ΔΕΘ θα παρουσιαστεί κοστολογημένο πακέτο μόνιμων μέτρων στήριξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ ανακοίνωσε και οδικό χάρτη ως το 2030, δίνοντας έμφαση στη φορολογία και την ανάπτυξη.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ τραπέζι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από το δημόσιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι βάζει το προσωπικό συμφέρον πάνω από το δημόσιο, επιδιώκοντας αξίωμα στις Βρυξέλλες και θυσιάζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας με πρόωρες αποπληρωμές δανείων, σε βάρος της πλειοψηφίας.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Η ΝΔ επέβαλε 22 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους

Ο Ν. Παππάς, γραμματέας ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνει ανάρτηση για το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέροντας αύξηση φόρων επί ΝΔ κατά 22 δισ., με τα φορολογικά έσοδα να φτάνουν στα 73,5 δισ. το 2026.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Η Αλεξάνδρα Σδούκου χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια, αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα και σχολίασε τις τουρκικές προκλήσεις και τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: «Δεν έχουμε αυταπάτες για Τουρκία, οι μονομερείς κινήσεις της δεν ισχύουν»

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε πως οι τουρκικές κινήσεις για θαλάσσια πάρκα σε διεθνή ύδατα είναι παράνομες και δεν επηρεάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι δεν παράγουν νομικά αποτελέσματα.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν αποκτά η Τουρκία δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι οι τουρκικές ανακηρύξεις «εθνικών θαλάσσιων πάρκων» πέρα από τα χωρικά τους ύδατα είναι παράνομες, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και δεν αναγνωρίζονται από το Διεθνές Δίκαιο.