ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος
Φωτογραφία Γραφείο Πρωθυπουργού, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Άγιον Όρος

Μητσοτάκης από Άγιο Όρος: Στήριξη 100 εκατ. ευρώ έως το 2030

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για έργα 100 εκατ. ευρώ έως το 2030 στο Άγιο Όρος, το οποίο χαρακτήρισε ως κέντρο πνευματικής προσφοράς και συλλογικής ελπίδας.

Ως «φωτισμένο κέντρο πνευματικής προσφοράς» που λειτουργεί ως πυξίδα σε έναν κόσμο που συχνά χάνει τον προσανατολισμό του, χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη διαχρονική σημασία της μοναστικής πολιτείας, επισημαίνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει έμπρακτα στη διατήρηση και ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής της παρακαταθήκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2030.

 Όπως ανέφερε, τα έργα αυτά θα αφορούν τη συντήρηση των μονών, την αποκατάσταση ζημιών από τον πρόσφατο σεισμό, την προστασία των κειμηλίων, αλλά και παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της μοναδικής φύσης της Αθωνικής πολιτείας, καθώς και την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων προσκυνητών που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

«Η παρουσία μου εδώ δηλώνει την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός στη διαχρονική πορεία του Αγίου Όρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το Περιβόλι της Παναγίας είναι διαχρονικά για τον ελληνικό λαό τόπος «γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης», αλλά ταυτόχρονα και πηγή «συλλογικής ελπίδας»

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην πνευματική ακτινοβολία του Άθωνα, τονίζοντας ότι «η φωνή του αναστοχασμού ηχεί πιο δυνατά από κάθε άλλη στις ταραγμένες μέρες μας».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, πέραν των αναπτυξιακών έργων, θα συζητήσει με την Ιερά Κοινότητα και θέματα που αφορούν την ασφάλεια της περιοχής και τις προκλήσεις της εποχής. 

Ειδική αναφορά έκανε στη διαχρονική σχέση του με το Άγιο Όρος, λέγοντας ότι έχει επισκεφθεί την Αθωνική πολιτεία ως πολίτης, ως αρχηγός κόμματος και τώρα ως πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως και σε όλους τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής και της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρωτεπιστάτης Αβραάμ ευχήθηκε στην κυβέρνηση φώτιση από την Παναγία στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος και πνευματικής αναγέννησης της πατρίδας. 

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, παρουσία ηγουμένων και αντιπροσώπων των 20 μονών του Αγίου Όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Μαξίμου για αγορά, καύσιμα και τιμές ενόψει του Πάσχα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης για την πορεία της αγοράς εν όψει Πάσχα. Ξεκινούν αύριο επιδότηση diesel και σύντομα fuel pass, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι σε καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα super markets.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η «βελτίωση» Μητσοτάκη είναι απόκλιση από το ευρωπαϊκό επίπεδο

Ο Κ. Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον Πρωθυπουργό για αναρτήσεις περί «βελτίωσης εισοδήματος», τονίζοντας πως η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα χαμηλότερα σε αγοραστική δύναμη και κατηγορεί την κυβέρνηση για άνιση ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: "Η Μαρινέλλα φεύγει, η Ελλάδα πιο σιωπηλή και πιο πλούσια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τη Μαρινέλλα σημειώνοντας πως η Ελλάδα γίνεται πιο σιωπηλή αλλά και πλουσιότερη με την απώλεια της σπουδαίας ερμηνεύτριας, τονίζοντας τη διαχρονική επιρροή και το έργο της στο ελληνικό τραγούδι.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον εμίρη του Κατάρ μέσω τηλεφώνου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον εμίρη του Κατάρ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Ιράν και τον Λίβανο, τονίζοντας την ανάγκη για διπλωματία και αποκλιμάκωση για την περιφερειακή σταθερότητα.