Φώτο: ΑΠΕ

Όλο το χρονοδιάγραμμα Μητσοτάκη για την άρση των περιορισμών

Τέλος στα SMS, ανοίγουν σταδιακά καταστήματα και σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αργότερα οι αποφάσεις για Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Από το «Μένουμε Σπίτι» περνούμε στο «Μένουμε Ασφαλείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τους άξονες της γέφυρας ασφάλειας που οδηγεί σε μια νέα καθημερινότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δόγμα ως τώρα ήταν «Μένουμε Σπίτι», ενώ στο εξής θα είναι «Μένουμε Ασφαλείς», καθώς ξαναγυρίζουμε μεθοδικά σε γνώριμες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών, για το οποίο θα κάνουν αργότερα αναλυτικές ανακοινώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί:

  • Από την Δευτέρα, 4 Μαΐου, καταργούνται οι περιορισμοί στη μετακίνηση, δηλαδή δεν θα απαιτείται η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις. Διατηρούνται, όμως, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στις μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στην ατομική άθληση σε ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά θα μείνουν κλειστές οι οργανωμένες παραλίες.
  • Μέρος των καταστημάτων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών θα ανοίξουν από τις 4 Μαΐου. Θα λειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, αλλά θα δέχονται πελάτες με ραντεβού.
  • Τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν από τις 11 Μαΐου, ενώ τα εμπορικά κέντρα θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.
  • Οι εκκλησίες θα ανοίξουν και πάλι από τις 4 Μαΐου για την άσκηση της ατομικής λατρείας και από τις 17 του μήνα για τη θεία λειτουργία με τη συμμετοχή πιστών, αλλά με αυστηρούς κανόνες, που θα αποφασισθούν σε συνεννόηση με τους ιεράρχες και τους ειδικούς.
  • Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, στις 11 Μαΐου θα επανέλθουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ενώ μια εβδομάδα μετά θα λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο, με νέους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία θα συνεχισθεί για τους μαθητές που δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στα σχολεία. Για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Όπως είπε ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.
  • Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσουν και πάλι τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Ο πρωθυπουργός δεν προσδιόρισε το χρόνο επαναλειτουργίας των υπόλοιπων ξενοδοχείων.
  • Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή την 1η Ιουνίου, θα έχουμε και το δεύτερο κύμα για την επανέναρξη των εργασιών της Δικαιοσύνης.
  • Στα μέτρα άρσης των περιορισμών δεν περιλαμβάνονται τα γεγονότα που απαιτούν μεγάλες συναθροίσεις, όπως οι αθλητικοί αγώνες και οι συναυλίες.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αλλά θα υπόκειται σε αξιολόγηση κάθε 24ωρο.

Σχετικά με τη μάσκα, άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι υποχρεωτική σε αρκετές καθημερινές δραστηριότητες. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τη μάσκα, η οποία «σηματοδοτεί το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης» μας.

Απευθυνόμενος στους πολίτες, είπε: «Επιδείξατε πρωτοφανή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα μέτρα απέδωσαν». Όπως εξήγησε, εδώ και ημέρες τα νέα κρούσματα έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών. «Είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στη δεύτερη φάση της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων θα γίνονται πολύ περισσότερα τεστ για να εντοπίζονται οι εστίες μετάδοσης του ιού, θα γίνεται συστηματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από την Πολιτική Προστασία, ενώ ήδη έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα νοσοκομεία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «σύμμαχός μας θα είναι ο καλός καιρός, που επιτρέπει να περνούμε περισσότερο χρόνο έξω», ενώ εξήρε τη σημασία σε αυτή την προσπάθεια της ευαισθητοποίησης και καλής ενημέρωσης των πολιτών.

«Δεν υπάρχει επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα, δεν υπάρχει επίλογος, είναι συνέχεια του αγώνα που άρχισε τον Μάρτιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη σταδιακή άρση των περιορισμών, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος θα γίνεται βήμα βήμα, το σχέδιο είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο, αλλά θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις και η πειθαρχία θα κρίνει την επιτυχία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ, πάμε στη Χάγη

Την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα των τελευταίων μηνών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Τουρκία: Τέλος στις προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά της ΕΕ.