ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πάπας Λέων στο Βατικανό
Φώτο: Shutterstock

Στο Φανάρι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ για κοινή διακήρυξη με τον Πατριάρχη

Μετά το κοινό προσκύνημα στη Νίκαια, ο Πάπας επισκέπτεται σήμερα το Φανάρι, όπου τον υποδέχεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα τελεστεί Δοξολογία, υπογραφή Κοινής Δήλωσης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθείται η επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Φανάρι, λίγες ώρες μετά το κοινό προσκύνημα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Νίκαια, για την επέτειο των 1.700 ετών από την Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Νοεμβρίου, ο Πάπας θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες θα εισέλθουν μαζί στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία, παρουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων και διπλωματικών αρχών.

Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί τελετή υπογραφής της Κοινής Δήλωσης στην Αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχικού Οίκου. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των ιεραρχών και των μελών της παπικής συνοδείας, πριν οι δύο προκαθήμενοι συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο πατριαρχικό γραφείο.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας θα ολοκληρωθεί με τον Μέγα Εσπερινό, όπου θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πάπας θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Σουλταναχμέτ και θα έχει συναντήσεις με επικεφαλής τοπικών εκκλησιών και χριστιανικών κοινοτήτων στον ναό Μορ Εφραίμ. Το απόγευμα, θα προστεί μαζικής θείας λειτουργίας στη «Volkswagen Arena» της Κωνσταντινούπολης.

Κοινή παρουσία και μηνύματα ενότητας

Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, θα τελεστεί πατριαρχική και συνοδική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου. Στη λειτουργία θα παραστούν ο Πάπας Ρώμης, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Μετά το πέρας της λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή επίσημων λόγων μεταξύ των δύο προκαθημένων και θα ακολουθήσει ευλογία των πιστών από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο Πάπας, αφού παρακαθίσει σε γεύμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Βηρυτό, συνεχίζοντας την αποστολική του περιοδεία.

Κατά την κοινή παρουσία στη Νίκαια, οι δύο ηγέτες προσευχήθηκαν μαζί και ανέγνωσαν το «Πιστεύω» με κοινή διατύπωση, χωρίς το "filioque", σύμφωνα με την παράδοση της Ανατολικής Χριστιανοσύνης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε τη σημασία της ενότητας, επισημαίνοντας πως «επιστρέφουμε σε αυτό το λίκνο της χριστιανικής πίστης» και κάλεσε σε ενότητα τους πιστούς.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στην ανάγκη παγκόσμιας συμφιλίωσης και αδελφοσύνης, καταδικάζοντας τη χρήση της θρησκείας για τη δικαιολόγηση πολέμου ή βίας. Υπογράμμισε τον ρόλο των θρησκειών ως δυνάμεων ειρήνης και διαλόγου και επανέλαβε τη σημασία της χριστιανικής ενότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μονή Παναγίας Σουμελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη προέδρου ΚΕΔΕ και δημάρχων στον Πόντο και Παναγία Σουμελά

Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Βαρνάβα, ομάδα δημάρχων επισκέφθηκε προσκυνηματικά τον Πόντο 20-24 Αυγούστου, περνώντας από ιστορικές περιοχές όπως Τραπεζούντα και Σαμψούντα και τιμώντας την ελληνική παρουσία.
Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη Μονή Αγίας Αικατερίνης

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη νομική αναγνώριση της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης, εν όψει δικαστικής απόφασης στην Αίγυπτο στις 23 Αυγούστου.
Σημαία Πορτογαλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Απαγόρευση πέπλου που καλύπτει το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος υπέγραψε νόμο που απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου με πέπλο σε δημόσιους χώρους, στοχεύοντας κυρίως τη μπούρκα και το νικάμπ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προσώπου για την ταυτότητα και την επικοινωνία.
Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Η Παναγία σύμβολο ενότητας και διαρκούς έμπνευσης για τους Έλληνες

Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει τη σημασία της Κοίμησης της Θεοτόκου για την Ορθοδοξία και την ισχυρή της σύνδεση με την ελληνική παράδοση, στέλνοντας ευχές στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο για τον Δεκαπενταύγουστο.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε ευχές για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την Ορθοδοξία, αλλά και την τιμή στους πεσόντες του «Έλλη» 86 χρόνια πριν, τονίζοντας ότι η Παναγία προστατεύει τον Ελληνισμό.