ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Νίκος Χαρδαλιάς ομιλία
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια επίσημης ομιλίας με ελληνικές σημαίες στο φόντο.

Ν. Χαρδαλιάς: Στρατηγική μας επιλογή η ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κάλεσε τους νέους που έφυγαν να επιστρέψουν, παρουσιάζοντας στη 111η Διάσκεψη Πρυτάνεων στο Καβούρι τις δράσεις στήριξης των ΑΕΙ. Στόχος η Αττική να γίνει πρότυπο εκπαίδευσης και καινοτομίας.

Μήνυμα επιστροφής των νέων που μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τον χαιρετισμό του στην 111η Διάσκεψη των Πρυτάνεων, όπου παρουσίασε τις πολιτικές στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής.

Η Διάσκεψη πραγματοποιείται στο Καβούρι, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και με προεδρία του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συγκεντρώνοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

«Η ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί για εμάς συνειδητή στρατηγική επιλογή και προφανώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα το δημόσιο πανεπιστήμιο», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η Αττική να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε πολιτικές που προάγουν τη μάθηση, την καινοτομία και την έρευνα, λειτουργώντας ως παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές μητροπολιτικές περιοχές.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η πρόσβαση στη γνώση πρέπει να είναι ισότιμη για κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή», επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για προνόμιο αλλά για θεμελιώδες δικαίωμα. Παράλληλα, ανέδειξε τον ρόλο της Αττικής ως πυρήνα επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας της χώρας.

Η Αττική ως κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «η Μητροπολιτική Αττική, η πρωτεύουσα Περιφέρεια της χώρας, δεν αποτελεί απλώς το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Ελλάδας». Όπως τόνισε, στο λεκανοπέδιο βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και μερικά από τα πλέον αναγνωρισμένα ερευνητικά κέντρα, καθιστώντας την περιοχή βασικό πυλώνα επιστημονικής δραστηριότητας και ανάπτυξης.

Περιφερειακές πολιτικές στήριξης των πανεπιστημίων

Ο περιφερειάρχης παρουσίασε σειρά πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής για τη στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων:

- Χρηματοδότηση έργων μέσω του Προγράμματος «Αττική 2021-2027»

«Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος "Αττική 2021-2027" και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προωθούμε τη χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσβασιμότητα για τα Άτομα με Αναπηρία», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

- Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στο Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Αττικής, μια δράση που φέρνει χιλιάδες μαθητές κοντά στον κόσμο της επιστήμης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες χωρίς οικονομική επιβάρυνση. «Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο που η δράση έχει αγκαλιαστεί θερμά από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς», σημείωσε.

- Πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί δεσμοί με τη Διασπορά

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε επίσης το πρόγραμμα ενίσχυσης των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δεσμών της Περιφέρειας με τη νεολαία της Διασποράς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει φιλοξενία μαθητών και φοιτητών ελληνικών σχολείων και πανεπιστημιακών τμημάτων του εξωτερικού, με στόχο την καλλιέργεια δεσμών και την αλληλοκατανόηση των πολιτισμών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα στην Κίνα.

- Σύνδεση πανεπιστημίων με κοινωνία και αγορά εργασίας

Η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ενεργά πολιτικές που ενισχύουν τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα. «Επιθυμούμε η γνώση που παράγεται στα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα να επιστρέφει στην κοινωνία και να μετασχηματίζεται σε καινοτομία, νέες θέσεις εργασίας και πρόοδο», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Κάλεσμα στους νέους για επιστροφή στην Ελλάδα

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε κάλεσμα προς τις νέες και τους νέους που αναζήτησαν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα. «Η Ελλάδα προχωρά μπροστά, η Αττική εξελίσσεται και σας καλεί να επιστρέψετε, να δημιουργήσετε και να συμβάλετε στη νέα εποχή που διαμορφώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ευημερίας και προοπτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπουλντόζα κατασκευαστικό έργο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν τα έργα 2025 της Περιφέρειας Αττικής ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε τον απολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας την υλοποίηση 472 έργων το 2025 με προϋπολογισμό 1,21 δισ. ευρώ και ποσοστό ενεργοποίησης 92%. Δεν περιλαμβάνονται τα 4 μεγάλα μητροπολιτικά έργα.
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΕΔΕ: Ακατανόητες και αδικαιολόγητες οι δηλώσεις Χαρδαλιά

Η ΚΕΔΕ θεωρεί «ακατανόητες και αδικαιολόγητες» τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά κατά του προέδρου της Λάζαρου Κυρίζογλου και υπογραμμίζει πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να ενώνει, υπηρετώντας τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.
Εργάτες στα αντιπλημμυρικά έργα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοπρατείται έργο διευθέτησης Ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι με ΕΣΠΑ

Συνάντηση για τη δημοπράτηση έργου διευθέτησης του Ρέματος Σαπφούς είχαν σήμερα οι Ν. Παπαθανάσης, Ν. Χαρδαλιάς και Θ. Αμπατζόγλου. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ, με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία.