Το clawback και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια βρέθηκαν στο επίκεντρο πρόσφατης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και των εργαστηριακών ιατρών.
Κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε η «ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα διαγνωστικά εργαστήρια, εξαιτίας της συσσώρευσης υποχρεώσεων από τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις νέες οφειλές».
Το clawback του 2023, τα χρέη παρελθόντων ετών και η προείσπραξη του 2026 συνθέτουν, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, «ένα εκρηκτικό μείγμα» που αφήνει τους ιατρούς χωρίς ουσιαστικό εισόδημα.
Ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το ΔΣ του ΙΣΑ εξέφρασαν την πλήρη συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών, υπενθυμίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις και έχει εξαντλήσει τα ένδικα μέσα.
Παράλληλα, ο ΙΣΑ έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την αναζήτηση άμεσων λύσεων, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανταπόκριση.
Τονίστηκε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην επίλυση των προβλημάτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυναμικές κινητοποιήσεις από την πλευρά των ιατρών.
Το ΔΣ του ΙΣΑ υπογράμμισε επίσης ότι αποτελεί «δίκαιο αίτημα οι εργαστηριακοί ιατροί να έχουν τη δυνατότητα λήψης αμοιβής εκτός της εργαστηριακής εξέτασης και ξεχωριστά για τη γνωμάτευση και αιμοληψία».
Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Πατούλης τόνισε: «Οι εργαστηριακοί ιατροί βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με οικονομική ασφυξία, που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται να λειτουργούν υπό καθεστώς συνεχών επιβαρύνσεων, με συσσωρευμένα χρέη και προεισπράξεις που εξανεμίζουν το εισόδημά τους».
Παρά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας που οδήγησαν σε μερική μείωση του clawback, ο πρόεδρος του ΙΣΑ σημείωσε ότι το ύψος του παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και μη διαχειρίσιμο.
Κλείνοντας, επανέλαβε το αίτημα για άμεση συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκαιο και βιώσιμο πλαίσιο για τους εργαστηριακούς ιατρούς, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά οι συνέπειες για το σύστημα υγείας και την εξυπηρέτηση των πολιτών θα είναι σοβαρές.