ΓΔ: 2355.67 0.65% Τζίρος: 240.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης ως μέρισμα της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης

Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να επιστρέφει ως όφελος στην κοινωνία.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2025, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι η θετική πορεία της οικονομίας πρέπει να μεταφράζεται σε οφέλη για τους πολίτες.

«Η Εθνική Στατιστική Αρχή μόλις ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2025 και αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ξέρω καλά ότι οι δύσκολες διεθνείς συνθήκες μεγαλώνουν το καθημερινό βάρος του ήδη αυξημένου κόστους ζωής για τα νοικοκυριά μας. 

Για τον λόγο αυτό και επιμένω πως κάθε συλλογική επιτυχία θα πρέπει σταδιακά να μεταφράζεται και σε ατομική ευημερία» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εθνική οικονομία αντέχει και αποδίδει καλύτερα από τις προβλέψεις. «Όμως, το άγχος του σούπερ μάρκετ, τα έξοδα των παιδιών, τα ακριβότερα καύσιμα και η φροντίδα των ηλικιωμένων παραμένουν, παντού στην Ευρώπη αλλά και στην πατρίδα μας.

 Γι' αυτό και σήμερα ανακοινώνω μία δέσμη ρυθμίσεων ανακούφισης που απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού, ως μέρισμα της προόδου που η πολιτεία επιστρέφει στην κοινωνία».

Επεσήμανε ότι το πλεόνασμα προέκυψε από συνετή οικονομική πολιτική, περιορισμό κρατικών δαπανών και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Πλεόνασμα, μάλιστα, μεγαλύτερο από εκείνο που υπολογίζαμε, κάτι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και μεταξύ των πιο ισχυρών οικονομιών» είπε.

«Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι στοχευμένες παρεμβάσεις μας απευθύνονται στους πολλούς, χωρίς ποτέ να αμφισβητούν τη δημοσιονομική ισορροπία. Υψώνουν έτσι ένα ακόμη "ανάχωμα" στην κρίση της συγκυρίας, κυρίως για τις οικογένειες με παιδιά, τους συνταξιούχους, τους ενοικιαστές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, αλλά και εκατομμύρια πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα:

- Παράταση της επιδότησης στο diesel κατά 20 λεπτά για τον Μάιο, με στόχο την ανακούφιση επιχειρήσεων και καταναλωτών.

- Συνέχιση της επιδότησης λιπασμάτων έως τον Αύγουστο, με κάλυψη 15% της αξίας των τιμολογίων αγοράς, μέτρο που αφορά περίπου 250.000 αγρότες και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα.

- Έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ ανά παιδί για οικογένειες, χωρίς αίτηση, στα τέλη Ιουνίου, που θα καλύψει σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

- Αύξηση της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων και ατόμων με αναπηρία στα 300 ευρώ καθαρά, σε μόνιμη ετήσια βάση, καλύπτοντας 1,9 εκατομμύρια δικαιούχους.

- Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων για το επίδομα ενοικίου, με στόχο την ανακούφιση επιπλέον 70.000 νοικοκυριών.

Ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, σημειώνοντας ότι βοηθούν εκατομμύρια οφειλέτες και ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα.

Πρώτον, η κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού θα μπορεί να αίρεται εφόσον έχει εξοφληθεί το 25% της οφειλής και έχουν ρυθμιστεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς τη φορολογική διοίκηση.

Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ, διευκολύνοντας περίπου 300.000 οφειλέτες.

Τρίτον, οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως τον Δεκέμβριο του 2023 μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 72 δόσεων, με προϋπόθεση την τακτοποίηση τυχόν νεότερων οφειλών.

Δημοσιονομικό κόστος και προοπτικές

Το συνολικό κόστος των νέων μέτρων, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ανέρχεται σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. «Προστίθενται στα μέτρα του τρέχοντος Προϋπολογισμού και στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που ήδη υλοποιείται, επίσης στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την αναβάθμιση των ετήσιων αποδοχών για το 2026, και βέβαια στα 300 εκατομμύρια που ήδη διατέθηκαν ως άμυνα στις συνέπειες από τη σύρραξη στο Ιράν» τόνισε.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Γνωρίζω ότι πολλοί θα ισχυριστείτε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Πράγματι, κανένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις συνέπειες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 

Είναι, όμως, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να διαταράξουμε την οικονομική ισορροπία που με τόσο κόπο κατακτήσαμε».

«Είναι το μερίδιο σιγουριάς και προκοπής που η Ελλάδα κατακτά μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ανασφάλειας και το μοιράζεται με την κοινωνία της. Αλλά είναι και ένα μήνυμα ελπίδας ότι οι κόποι των Ελληνίδων και των Ελλήνων φέρνουν αποτελέσματα και ότι, παρά τις δυσκολίες, μπορούμε να αισιοδοξούμε» κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η ανεργία τον Ιούνιο έπεσε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο

«Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση της ανεργίας ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Και παράλληλα έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 400.000», επισημαίνει ακόμη ο πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απαραίτητες οι τολμηρές αλλαγές για το μέλλον της χώρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του, μίλησε για την Ελλάδα του 2030, τονίζοντας τη σημασία τολμηρών μεταρρυθμίσεων σε Σύνταγμα, ΕΣΥ, δημόσιο και Παιδεία για μια σύγχρονη, ώριμη χώρα που κοιτά το μέλλον με αυτοπεποίθηση.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για καύσιμα και διυλιστήρια

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στην αύξηση των τιμών καυσίμων, ενώ τα διυλιστήρια καταγράφουν τεράστια κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μείωση φόρων, δομικές αλλαγές και φορολόγηση υπερκερδών για στήριξη πολιτών.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται κοινωνική ισότητα

Ο Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζει ότι ο Πρωθυπουργός υιοθετεί τώρα αιτήματα που στο παρελθόν επέκρινε, ενώ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και αποτυχία η οικονομική του ανάπτυξη να ωφελήσει τους πολίτες.
Κυριάκος Μητσοτάκης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για Ταγαρά: Μεγάλη απώλεια, σημαντική παρακαταθήκη η δουλειά του

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε με συγκίνηση τον Νίκο Ταγαρά, τονίζοντας την ακεραιότητά του στη δημόσια ζωή και την αφοσίωσή του στον Χωροταξικό Σχεδιασμό, που αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα.