ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κελί φυλακής

Ευρωβουλευτές: Σοβαρή οπισθοδρόμηση στις ελληνικές φυλακές

Υπερπληθυσμό-ρεκόρ, ελλείψεις προσωπικού και σοβαρά προβλήματα υγιεινής διαπίστωσαν ευρωβουλευτές της Αριστεράς στις φυλακές Αυλώνα και Κορυδαλλού, κάνοντας λόγο για κρίση.

Οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου και σοβαρές ελλείψεις στο σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδας διαπίστωσαν ευρωβουλευτές της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (The Left in the European Parliament), κατά τις επισκέψεις τους στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού, σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αντιπροσωπεία της ευρωομάδας αποτελούνταν από την Estrella Galán (Sumar), συντονίστρια της Left στην Επιτροπή LIBE, τον Pernando Barrena (EH Bildu) και τον αντιπρόεδρο της Left, Κώστα Αρβανίτη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

 Οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με δεκάδες ειδικούς και μέλη ΜΚΟ που διαθέτουν πλήρη εικόνα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος.

Υπερπληθυσμός και ανεπαρκείς υποδομές

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο υπερπληθυσμός αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα και έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2026, ξεπερνώντας το 125%. Στις φυλακές Αυλώνα κρατούνται πάνω από 400 άτομα σε χώρους για 217, με αποτέλεσμα ασφυκτικό συνωστισμό και παραβίαση βασικών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχα, στο κατάστημα Κορυδαλλού, από το 2024 έως σήμερα, παρατηρείται αύξηση 18,3%, με 1.953 κρατούμενους για 1.222 θέσεις. Οι κρατούμενοι προέρχονται από 75 διαφορετικές εθνικότητες, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία των φυλακών.

Ανησυχητική αύξηση ανηλίκων κρατουμένων

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ανηλίκων κρατουμένων ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν από 30 σε 101. Επιπλέον, 38 ανήλικοι διαμένουν μαζί με ενήλικες, ενώ 24 ασυνόδευτοι ανήλικοι παραμένουν στη φυλακή για μακρές περιόδους, καθώς δεν αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό γέννησής τους.

Ελλείψεις προσωπικού και προβλήματα υγιεινής

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και οι συνθήκες κράτησης στα όρια της κατάρρευσης. Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στο επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και καταγγελίες για κακή διατροφή και ανθυγιεινές συνθήκες.

Ξένοι κρατούμενοι και κατηγορίες για διακίνηση

Η πλειονότητα των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, κυρίως για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ή ανθρώπων. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για περιπτώσεις μεταναστών που κατηγορούνται ως διακινητές επειδή προσπάθησαν να οδηγήσουν βάρκες σε κίνδυνο, χωρίς νομική υποστήριξη ή διερμηνείς. 

Επισημαίνεται ότι το αίτημα ασύλου θα έπρεπε να εξετάζεται κατά προτεραιότητα, ωστόσο οι κατηγορούμενοι προφυλακίζονται, εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο.

Δηλώσεις ευρωβουλευτών

Η Estrella Galán (Sumar) δήλωσε ότι «αυτό το επίπεδο ολικής αλλοίωσης του κράτους δικαίου πρέπει να μας οδηγήσει στην ανάληψη δράσης». Ο Pernando Barrena (EH Bildu) σημείωσε ότι «μας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία η οπισθοδρόμηση στο θέμα των πολιτικών ελευθεριών και όσα είδαμε στις φυλακές».

Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην ΕΕ, όπου οι φυλακές δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Το αποτέλεσμα είναι υπερπληθυσμός, burnout για τους εργαζόμενους, αποθήκες ψυχών για τους κρατούμενους. Η πολιτική της Δεξιάς παράγει φτώχεια και η φτώχεια παράγει εγκληματικότητα. 

Χωρίς κοινωνικές υποδομές, η ποινικοποίηση της φτώχειας και η αυστηροποίηση των ποινών φέρνουν προβλήματα και πόνο στους πιο ευάλωτους ανθρώπους της κοινωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστοσελίδα της επιχείρησης «Το Χωριάτικο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χωριάτικο»: Δύο κατηγορούμενοι προφυλακιστέοι, συνεχίζονται οι απολογίες

Δύο άτομα προφυλακίστηκαν και ένας τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για την υπόθεση της αλυσίδας "Χωριάτικο", ενώ συνεχίζονται οι απολογίες για τους 29 συνολικά κατηγορούμενους σχετικά με εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύθηκε η δολοφονία 80χρονου στο Γαλάτσι – Συνελήφθη 48χρονος

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 80χρονου που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Γαλάτσι τον Ιούλιο. Συνελήφθη 48χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με πρόθεση και κλοπή, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Χωριάτικο»: Ξεκινούν οι απολογίες, πρώτος ενώπιον ανακριτή ο ιδιοκτήτης

Σήμερα ξεκινούν οι απολογίες των 59 κατηγορουμένων στην υπόθεση των αρτοποιείων «Χωριάτικο», με τους πρώτους 30, ανάμεσά τους και τον φερόμενο αρχηγό, να εμφανίζονται ενώπιον των δικαστών. Οι υπόλοιποι απολογούνται αύριο.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύ κατηγορητήριο στους συλληφθέντες για το "Χωριάτικο" - Μαστροπεία και ληστεία

Βαριές κατηγορίες απήγγειλε ο Εισαγγελέας σε 59 συλληφθέντες, με κεντρικό πρόσωπο τον ιδιοκτήτη των "Χωριάτικο", για σύσταση εγκληματικής ομάδας, οικονομική απάτη, φοροδιαφυγή, μαστροπεία, ληστεία και ξέπλυμα χρήματος.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Marfin: Συμπληρωματική απολογία και από τον τρίτο κατηγορούμενο

Η ανάκριση για τον εμπρησμό της Marfin ολοκληρώνεται μετά τη νέα απολογία και του τρίτου κατηγορούμενου, που επιστρέφει στη φυλακή. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τρομοκρατική πράξη και 24 απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Άγαλμα Θέμιδος Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Κουτσόλαμπρος: Ζητά σαφείς κανόνες και σεβασμό στο δικηγορικό απόρρητο

Ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, πρόεδρος του ΔΣΑ, ζητά σεβασμό του δικηγορικού απορρήτου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικηγόρων και Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας τη σημασία των βασικών αρχών σε καθημερινές νομικές διαδικασίες.