ΓΔ: 2259.17 -1.73% Τζίρος: 117.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:43
Ιχθυοκαλλιέργεια σε θάλασσα
Δίκτυα ιχθυοκαλλιέργειας σε ελληνική θάλασσα, φωτογραφημένα από αέρος.

Η υδατοκαλλιέργεια, κλειδί για τη νέα αναπτυξιακή Ελλάδα σύμφωνα με Σχοινά

Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα για τη νέα παραγωγική Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ Μ. Σχοινά. Στη χώρα λειτουργούν 285 μονάδες, με 120.000+ τόνους παραγωγής ετησίως και σημαντική συνεισφορά στην απασχόληση.

Η ελληνική υδατοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας παραγωγικής Ελλάδας, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο 4ο Κλαδικό Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2026 με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη, Παγκόσμιο Όραμα».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα περίπου 285 μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, με ετήσια παραγωγή που ξεπερνά τους 120.000 τόνους ψαριών και αξία περίπου 670 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, δραστηριοποιούνται 24 ιχθυογεννητικοί σταθμοί και περισσότερες από 400 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο κλάδος περιλαμβάνει πάνω από 700 επιχειρήσεις και φορείς, δημιουργώντας άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας. Οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν νησιωτικές, παραθαλάσσιες και παραμεθόριες περιοχές, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική ανάπτυξη.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται, με το ελληνικό ψάρι να λειτουργεί ως «πρεσβευτής ποιότητας και αξιοπιστίας της ελληνικής παραγωγής και της μεσογειακής διατροφής».

Επενδύσεις και θεσμικό πλαίσιο

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του τομέα, ο κ. Σχοινάς στάθηκε στους πιο συγκεκριμένους χωροταξικούς κανόνες, την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών και την ενίσχυση της επενδυτικής προβλεψιμότητας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ΠΑΛΥΘ 2021-2027, ύψους 519 εκατ. ευρώ, αποτελεί βασικό εργαλείο για τη νέα εποχή της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας. Μέσω αυτού στηρίζονται παραγωγικές επενδύσεις, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων και δράσεις βιώσιμης διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, υπενθύμισε τη νέα παρέμβαση ύψους 16 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη της χώρας, η οποία ενισχύει τη βιωσιμότητα και την παραγωγική δραστηριότητα του τομέα.

Στρατηγική ανάπτυξης έως το 2030

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι στη στρατηγική της χώρας έως το 2030 προβλέπεται μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής κατά 5%, με παράλληλη ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε κρίσιμη προτεραιότητα την ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση εργάζεται για ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για την επόμενη ημέρα του κλάδου.

«Γυρίζουμε σελίδα στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας», τόνισε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «η ελληνική υδατοκαλλιέργεια θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εθνικής προσπάθειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Σουηδίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δ. Κιρμικίρογλου με τον Σουηδό πρέσβη στην Ελλάδα

Ο γγ Επικοινωνίας Δημήτρης Κιρμικίρογλου και ο πρέσβης της Σουηδίας συζήτησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς επικοινωνίας, ελευθερίας ΜΜΕ και ενίσχυσης δημοκρατίας, παρουσιάζοντας ελληνικές πρωτοβουλίες.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Άννα Καραμανλή στην επέτειο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης στην Τροιζήνα

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή παρέστη στις εκδηλώσεις για τη Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της ενότητας, που αποτελούν διαχρονικό μάθημα για την πρόοδο της χώρας.
Αλεξάνδρα Σδούκου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Σδούκου: Τις δεσμεύσεις του 2023 τις υλοποιήσαμε – Αλλάζει η Ελλάδα ως το 2030

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι η ΝΔ παραμένει μεγάλη λαϊκή παράταξη που εξέφραζε ιστορικά το κέντρο και τη δεξιά, ενώ για την υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε το ηθικό ζήτημα σχετικά με το ενοίκιο ακινήτου προς το Δημόσιο.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Συνεργασία για επέκταση του Διαδρόμου με Β. Μακεδονία και Σερβία

Ολοκληρώθηκε στην Αθήνα η Τετραμερής Υπουργική Συνάντηση για Ενέργεια και Διασυνδεσιμότητα Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη συμμετοχή υπουργών από Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και επικεφαλής ενεργειακών φορέων.
Ασφάλεια υγείας σύμβολα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΕΕ: 3,5% άνοδος στην ασφάλιση ζωής & υγείας το 2025

Το 2025, η παραγωγή ασφαλίσεων ζωής και υγείας αυξήθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το 2024, με άνοδο 1% στις ατομικές, 12,1% στις ομαδικές και 34,5% στις αντασφαλιστικές αναλήψεις, ανακοίνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγγελόπουλος: Οι ελληνικές τράπεζες και το νέο επενδυτικό αφήγημα

Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα φάση επενδυτικής ωριμότητας, με έμφαση στη μακροπρόθεσμη στρατηγική και τη δημιουργία αξίας, τόνισε ο Κ. Αγγελόπουλος στο Wood's Greek Retreat 2026, αναδεικνύοντας και την πρόοδο του τραπεζικού τομέα.