ΓΔ: 2616.12 0.53% Τζίρος: 275.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στοίβα βιβλίων

Bιβλίο του Ι. Πιπίνη: Από Πινοσέτ και Εσκομπάρ στις σύγχρονες δημοκρατίες

Η Σοφία Βούλτεψη τόνισε πως αν η Ελλάδα ακολουθούσε λατινοαμερικανικά πρότυπα, θα κινδύνευε από λαϊκισμό και ανισότητες. Ο Ιάσων Πιπίνης ανέδειξε τα οφέλη από τις σχέσεις Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, ξεπερνώντας στερεότυπα.

Η Σοφία Βούλτεψη, πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον κίνδυνο του λαϊκισμού κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνα Πιπίνη, με τίτλο «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική - Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες δημοκρατίες».

Η κ. Βούλτεψη επισήμανε ότι αν ο ελληνικός λαός πίστευε πως οι λύσεις βρίσκονται στα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, «όπου περίσσευαν ο λαϊκισμός, η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και οι δημαγωγοί», τότε «η χώρα θα έπεφτε στα δίχτυα αυτών που ονειρεύονταν να γίνουν “Τσάβες της Μεσογείου”».

Πρόσθεσε ότι συχνά δέχεται απαξιωτικές αντιδράσεις όταν αναφέρεται σε άλλες χώρες, επισημαίνοντας πως «το κακό παράγινε την περίοδο που στην Ελλάδα κάποιοι άρχισαν να μας παρουσιάζουν διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής ως πρότυπο». Όπως ανέφερε, όλα τα λατινοαμερικανικά μοντέλα είχαν μια κοινή συνισταμένη: «τον λαϊκισμό».

Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας - Λατινικής Αμερικής

Από την πλευρά του, ο κ. Πιπίνης εστίασε στις εμπειρίες του από τη Λατινική Αμερική και στα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από την προσέγγισή της με την περιοχή. 

«Η Ελλάδα έχει τεράστια συμφέροντα στη Λατινική Αμερική», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εδώ και χρόνια αντιληφθεί τη σημασία αυτής της σχέσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε τον συντονισμό θεμάτων που αφορούν τη Λατινική Αμερική, με στόχο τη συνεργασία μεταξύ φορέων και υπουργείων. 

«Έχουμε περίπου 300.000 τουρίστες από τη Λατινική Αμερική και θέλουμε να τους αυξήσουμε», είπε, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες σε τουρισμό, εμπόριο και διπλωματία.

Οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος επεσήμανε ότι το βιβλίο «καταπιάνεται με δύσκολα θέματα, αλλά ο κ. Πιπίνης παρουσιάζει την εικόνα με κατανοητό τρόπο». Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας, Κυριάκος Τιλγκερίδης, χαρακτήρισε τον λαϊκισμό «ένα θηρίο που πολλές φορές κοιμάται και, με τις κατάλληλες συνθήκες, ξυπνά και απειλεί τη δημοκρατία».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος Ελευθερία Νταβατζή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση πόρων για ασφάλεια και δέσμευση κατά της εγκληματικότητας

Η εκδήλωση «Οικονομία-Ανάπτυξη-Ασφάλεια» στα Μελίσσια, με πρωτοβουλία Πιππαθανάση και παρουσία Χρυσοχοΐδη, ανέδειξε ζητήματα ασφάλειας, νέας γενιάς και σύγχρονης εγκληματικότητας, καθώς και κυβερνητικές παρεμβάσεις από το 2019.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δύναμή μας είναι τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, εστιάζοντας στη λειτουργία των οργάνων, την κινητοποίηση στελεχών και την οργάνωση ενόψει εκλογών 2027. "Η δύναμή μας είναι τα στελέχη," τόνισε ο πρωθυπουργός.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Η ΝΔ στηρίζει τους servicers στο δικαίωμα σιωπής τους

Ο Νίκος Παππάς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προστατεύει τους servicers, αρνούμενη να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να ακουστούν οι θέσεις τους στη Βουλή. Χαρακτηρίζει τη στάση αυτή ανήθικη και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει στάση.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Συνεχίζονται οι έλεγχοι για απάτες - Αποδίδουν αποτελέσματα

Ο Κ. Κυρανάκης στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι ενισχυμένοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και νέα ψηφιακά εργαλεία της ΝΔ οδηγούν σε αποκαλύψεις απάτης και διαφθοράς, ενώ ανέφερε ότι εξελίσσονται και νέες υποθέσεις που μπορεί να βγουν στο φως τους επόμενους μήνες.
Κτίριο Νέα Δημοκρατία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο η πρώτη συνεδρίαση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ

Μετά το αυριανό υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει της πρώτης Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, δρομολογώντας εκλογική ετοιμότητα για το 2027 και δίνοντας οδηγίες για εντατικοποίηση των περιοδειών και ανανέωση του κόμματος.
Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Να συλληφθούν άμεσα οι δράστες της επίθεσης στο γραφείο Πλεύρη

Ο Κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι ο τρόπος τοποθέτησης των «γκαζάκιων» στο γραφείο του Θ. Πλεύρη δείχνει πρόθεση δολοφονίας, καλώντας την αστυνομία για άμεση σύλληψη των δραστών και τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες δεν εκφοβίζουν τη ΝΔ.