ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Φώτο: SOOC

Κοντογεώργης: Αιχμές κατά Τσίπρα για παροχολογία και λαϊκισμό

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θ. Κοντογεώργης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα, υποστήριξε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επαναλαμβάνει λαϊκίστικες και ανεφάρμοστες προτάσεις, ζητώντας ρεαλισμό από την αντιπολίτευση και απαντήσεις για το παρελθόν.

Με αιχμηρή κριτική προς τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του ξεκίνησε τη συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά 90,1 FM» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

 Αναφερόμενος στην πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας έρχεται με φόρα, αλλά με φόρα για ένα Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις του θυμίζουν «λαϊκισμό, ανέξοδη παροχολογία και ακοστολόγητες εξαγγελίες». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν ήταν τόσο εύκολα τότε, γιατί δεν τα έκανες;».

Αναφερόμενος ειδικότερα στις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού για τις δημόσιες μεταφορές και τη φορολογία, ο υφυπουργός επισήμανε πως «κάποιος καλόπιστος κρίνει ότι αυτά είναι ανεδαφικά». 

Τόνισε ότι η αντιπολίτευση οφείλει να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και όχι να αποφεύγει τη συζήτηση για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Αντιπαραβάλλοντας τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε σε μέτρα μέσω μεγέθυνσης της πίτας». 

Για τις υποσχέσεις περί 13ης σύνταξης και 13ου μισθού, εκτίμησε ότι το κόστος φτάνει τα 4 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως «για να τα δώσεις, είτε πρέπει να αυξήσεις τους φόρους είτε να κόψεις από κάπου». Αντίθετα, τόνισε, «εμείς έχουμε αποδείξει ότι λέμε ένα, το κάνουμε και κάνουμε ακόμη περισσότερα».

Δημοσιονομικός χώρος και μέτρα στήριξης

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός απάντησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, «όταν δούμε τον δημοσιονομικό χώρο και πώς πήγε ο τουρισμός». Διαβεβαίωσε πάντως ότι «εμείς δεν θα πάρουμε καμία αντι-αναπτυξιακή πολιτική».

Όπως είπε, όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει, θα διατεθεί «στη λογική της μείωσης των άμεσων φόρων και της στήριξης των πιο ευάλωτων». 

Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι «η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως το μέτρο συχνά δεν φτάνει στον καταναλωτή και έχει σοβαρό δημοσιονομικό κόστος».

Επιτελικό κράτος και πολιτικές ισορροπίες

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό χάσμα μεταξύ του επιτελικού κράτους και των βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Κοντογεώργης ξεκαθάρισε: «Όλοι δουλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Εγώ δεν έχω αισθανθεί αυτό το χάσμα». Εξήγησε ότι συνεργάζεται στενά με τους βουλευτές, καθώς «σου δίνουν μια ακτινογραφία της περιοχής».

Για το επιτελικό κράτος ανέφερε ότι λειτουργεί ως «κέντρο συντονισμού και σχεδιασμού πολιτικών», προσθέτοντας πως μια επόμενη κυβέρνηση θα βρει έτοιμη δομή δημοσίων υπαλλήλων. 

Επισήμανε επίσης ότι «έχουμε δέκα μήνες μπροστά μας να ολοκληρώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να παρουσιάσουμε τι προτείνουμε για την επόμενη ημέρα».

Πολιτικές σχέσεις και εκλογικά σενάρια

Για τα πολιτικά σχέδια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρέπεμψε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ANT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, λέγοντας ότι «αναφέρθηκε με τη σοβαρότητα και τη θεσμικότητα που επιβάλλεται».

 Όπως πρόσθεσε, «αν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει ζημιά σε συμβολικό επίπεδο», ενώ είναι νωρίς για εκλογικές εκτιμήσεις.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «η κριτική είναι άδικη» και ότι οι πολίτες που αισθάνονται κοντά στην παράταξη «εκτιμούν την εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού, την ενίσχυση της άμυνας και το αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας».

Για τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι «το παρόν και το μέλλον της πατρίδας απαιτεί συνένωση δυνάμεων και αξιοποίηση της εμπειρίας». Εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής «θα είναι σε αυτήν την προσπάθεια».

Αναφορικά με το προεκλογικό δίλημμα, ανέφερε ότι «θα αφορά τις πολιτικές αλλά και το πρόσωπο του πρωθυπουργού». 

Για τα μετεκλογικά σενάρια, δήλωσε ότι «θα τα δούμε όλα το βράδυ των εκλογών», υπενθυμίζοντας ότι «δεν πρόκειται για εκλογές δύο γύρων». Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουν την αυτοδυναμία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά γιατί οι μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι πιο αποτελεσματικές».

Μηνύματα προς ΠΑΣΟΚ και προσωπικά σχέδια

Ο υφυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στο συνέδριό του «ασχολήθηκε περισσότερο με το με ποιους δεν θα συνεργασθεί», γεγονός που περιορίζει τα περιθώρια συνεννόησης. «Η ΝΔ και ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη», διαβεβαίωσε.

Τέλος, σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, ο Θανάσης Κοντογεώργης απάντησε: «Έχουμε απλωμένο τραχανά, έχουμε δέκα μήνες μπροστά όπου όλοι τρέχουμε να κλείσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Είμαι απολύτως αφοσιωμένος στην προσπάθεια αυτή. Αν ο πρωθυπουργός θέλει οτιδήποτε, θα το δούμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Νέα σκάνδαλα διαφθοράς απειλούν τον Ζελένσκι

Οι ουκρανικές υπηρεσίες κατά της διαφθοράς διεξάγουν επιχείρηση κατά βουλευτών και προεδρικών συμβούλων για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων 150 εκατ. χρίβνια, περιλαμβάνοντας προεδρικό αξιωματούχο και πρώην βουλευτή, χωρίς να δοθούν ονόματα.
Άκης Σκέρτσος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Υπεύθυνη διαχείριση και μείωση του δημόσιου χρέους

Ο Άκης Σκέρτσος ανέλυσε σε ανάρτησή του την κυβερνητική απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή χρέους και επέκρινε την αντιπολίτευση για τη στάση της, εστιάζοντας στα διδάγματα της κρίσης χρέους.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: «Δίνετε 13 δισ. για να αποπληρώσετε φθηνό χρέος»

Ο Νίκος Παππάς, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αμφισβητεί την οικονομική λογική της πρόωρης αποπληρωμής χρέους 13 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, τονίζοντας το χαμηλό κόστος των παλαιών δανείων έναντι υψηλότερων επιτοκίων σήμερα.
Σεμπαστιέν Λεκορνί πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Διαμαρτυρίες πυρόπληκτων κατά Λεκορνί - 100 εκατ. μέτρα

Έντονες αποδοκιμασίες δέχθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί από κατοίκους της Λε Πορζ, επειδή δεν συναντήθηκε μαζί τους κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα από φωτιά περιοχή, με πλήθος να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Δυσαρέσκεια για πυρκαγιές Σαλαμίνας και ελλείψεις μέτρων

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ανάρτησή της για τις φωτιές στη Σαλαμίνα και τους δύο νεκρούς, κατηγορεί κράτος και κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία, αποψιλωμένη πολιτική προστασία και σοβαρές ελλείψεις σε πυροσβεστικό σχεδιασμό.
Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Διεθνής πειρατεία η τουρκική απόφαση για θαλάσσια πάρκα

Ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι ο κατευνασμός προς την Τουρκία οδηγεί σε νέα τετελεσμένα κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις τουρκικές αποφάσεις για θαλάσσια πάρκα σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ζητά σαφή κυβερνητική αντίδραση.