Μητσοτάκης: Προσβλητική η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Η απόφαση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα, αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Προσβλητική χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως η Ελλάδα την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο. 

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά.

Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός δήλωσε: 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Αποδείχθηκε ότι η ικανότητα των Ε.Δ. είναι προϋπόθεση για την ειρήνη

«Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μας βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, στο μήνυμά του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη στους νέους - Νέα μέτρα κατά του κορονοϊού εντός της ημέρας

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σύσταση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή. Όποιος επιστρέφει από τουριστικό προορισμό για μία εβδομάδα θα πρέπει να φοράει μάσκα όπου μπορεί και σίγουρα να κρατιέται σε απόσταση από τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Ε. Μακρόν είναι ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστηκε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την αλληλεγγύη που επέδειξε, σε συνέχεια της σκληρής του δήλωσης για την Τουρκία, όπου δεν περιορίσθηκε σε φραστική καταδίκη, αλλά προανήγγειλε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.