ΓΔ: 2446.16 -1.19% Τζίρος: 115.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:35:36
Θανάσης Δαβάκης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης Credits: Ιωάννης Μιχόπουλος, υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δαβάκης σε Ελληνική Λύση: Καλώς ήρθατε στην «Ατζέντα 2030»

Στην λογική της «Ατζέντας 2030» καλοσώριζαν πηγές του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας την Ελληνική Λύση - Στο ΕΛΚΑΚ και τον ΣΤ' κλάδο στέλνει ο Δαβάκης την αξιολόγηση του μη επανδρωμένου αεροχήματος που αναπτύχθηκε στην ΣΤΥΑ το 2023.

Π​ολιτική αντιπαράθεση για τον "Δαίδαλο", ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (ΜΕΑ) που ανέπτυξε ομάδα δοκίμων στη Σχολή Μονίμων​ Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) το 2023, έλαβε χώρα νωρίτερα στη Βουλή.

Σε επίκαιρη ερώτηση, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος​, έθεσε το ζήτημα των αποτελεσμάτων αλλά και της αξιολόγησης του συγκεκριμένου ΜΕΑ, με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη να του αντιτείνει ότι το κόμμα του δεν υποστήριξε την πρωτοβουλία ενίσχυσης της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κατά την πρωτολογία του, ο κ. Δαβάκης υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία των υπαξιωματικών αξιολογήθηκε θετικά από τον επιβλέποντα καθηγητή. Ωστόσο, όπως είπε, ελλείψει θεσμοθετημένων διαδικασιών, δεν προχώρησε. "Το 2023 δεν υπήρχε ΕΛΚΑΚ και ΣΤ΄κλάδος του ΓΕΕΘΑ", σημείωσε.

Ο κ. Δαβάκης αναφέρθηκε στο νόμο 5110 του 2024 (προέβλεπε τη δημιουργία των ΕΛΚΑΚ και ΣΤ' Κλάδου) που είχε ως στόχευση την ενίσχυση της καινοτομίας και ειδικότερα "τέτοιες πρωτοβουλίες που προέρχονται μέσα από τα σπλάχνα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή την πραγματικότητα ήρθαμε να την αλλάξουμε".

Μάλιστα, όπως είπε, οι δύο φορείς σε συνεργασία με την ΔΙΔΑΕ (Διακλαδική Διοίκηση Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης) έχουν προχωρήσει στη διασύνδεσης των δομών καινοτομίας με τις στρατιωτικές σχολές "δίνοντας τη δυνατότητα στα ΑΣΕΙ μας να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και να χρηματοδοτούνται".

Με αφορμή το ερώτημα, στη δευτερολογία του, ο κ. Δαβάκης υπενθύμισε ότι η Ελληνική Λύση είχε καταψηφίσει τον νόμο για το ΕΛΚΑΚ, ενώ προανήγγειλε ότι θα επικοινωνήσει με τον αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη ζητώντας του να στείλει τον "Δαίδαλο" για αξιολόγηση στο ΕΛΚΑΚ και τον ΣΤ' Κλάδο του ΓΕΕΘΑ

Μετά την κοινοβουλευτική διαδικασία, πηγές από το περιβάλλον του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για πλήρη προσχώρηση της Ελληνικής Λύσης στη λογικής της "Ατζέντας 2030", καθώς όπως σημείωναν το κόμμα του κ. Βελόπουλου "υιοθέτησε τη θεσμική αναγκαιότητα του ΕΛΚΑΚ και της ΔΙΔΑΕ τα οποία είχε καταψηφίσει".

"Είναι θετικό ότι, μπροστά στα εθνικά θέματα, η Ελληνική Λύση εγκαταλείπει, έστω και προσωρινά, τις γνωστές λαϊκιστικές της κορώνες. Η προσγείωσή της στην πραγματικότητα και η αλλαγή της στάσης της απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό αποδεικνύουν ότι η σοβαρή πολιτική ασκείται με πράξεις και όχι με εύκολα συνθήματα", σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για ζητήματα σχετικά με κυβερνοπόλεμο, drones και τεχνολογία

Ο υπουργός Άμυνας ταξιδεύει σήμερα στις ΗΠΑ, όπου θα επισκεφθεί Σαν Ντιέγκο και Σαν Φρανσίσκο. Στο Σαν Ντιέγκο θα επισκεφθεί το Κέντρο Πληροφοριακού Πολέμου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.
Στρατιωτική άσκηση Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O «Αίσιος Οιωνός – 25» φέρνει την ελληνική άμυνα στην εποχή της καινοτομίας

Η άσκηση «Αίσιος Οιωνός – 25» αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική άμυνα, φέρνοντας για πρώτη φορά στο πεδίο στρατό και τριάντα εταιρείες υψηλής τεχνολογίας για δοκιμές πραγματικών επιχειρησιακών συστημάτων.
Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Ο στρατός του Κουβέιτ αναχαιτίζει επιθέσεις πυραύλων και drones από το Ιράν

Ο στρατός του Κουβέιτ δήλωσε πως δέχεται επιθέσεις με πυραύλους και drones από το Ιράν, ενώ σειρήνες αεράμυνας ήχησαν στο Μπαχρέιν λόγω ανταλλαγής χτυπημάτων με ΗΠΑ, που στοχεύουν ιρανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Κατάρριψη πολλών drones κοντά στο προξενείο ΗΠΑ στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν χθες πολλαπλά drones πάνω από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν στο Ιράκ, προκαλώντας εκρήξεις κοντά στο αμερικανικό προξενείο. Είναι η πρώτη τέτοια επίθεση μετά την εύθραυστη εκεχειρία Απριλίου.