ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής σε πολιτική συζήτηση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αλαζονεία κυβέρνησης για τις χήρες συντάξεων χωρίς περικοπές

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι η μερική αύξηση της σύνταξης χηρείας δεν συνιστά κατάργηση των περικοπών, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για επικοινωνιακή προσπάθεια, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στο ζήτημα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί κριτική στη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με τη σύνταξη χηρείας, επισημαίνοντας ότι η αποκατάσταση στο 35% αντί του 70% της κύριας σύνταξης αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζει ως "κυβερνητικό θράσος χωρίς περικοπές" την παρουσίαση της ρύθμισης ως οριστική κατάργηση των περικοπών, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικόνα φιλική προς τους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, έχει στερήσει σημαντικά έσοδα από αυτούς τα τελευταία χρόνια. Επίσης, επισημαίνει πως η κυβέρνηση αποφεύγει να αναλάβει ευθύνη για το ζήτημα των περικοπών, ενώ υπενθυμίζει την εγκύκλιο Τσακλόγλου του 2021 και τη στάση της στο ΣτΕ σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τη νέα ρύθμιση ωφελούνται 8.552 άτομα, ενώ περίπου 100.000 μένουν εκτός, καθώς η ευνοϊκή πρόβλεψη δεν ισχύει εάν ο θάνατος επήλθε πριν από τις 13 Μαΐου 2016. Επιπλέον, εκτός παραμένουν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του πρώην ΟΓΑ, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις χηρείας, οι οποίες συνεχίζουν να είναι μειωμένες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε αυτές τις εξαιρέσεις, υπενθυμίζοντας ότι το 2019 προχώρησε σε σημαντικές παρεμβάσεις υπέρ των δικαιούχων συντάξεων χηρείας. Συγκεκριμένα, αύξησε το ποσοστό του επιζώντος συζύγου από 50% σε 70%, κατάργησε το ηλικιακό όριο και έκανε τη σύνταξη μόνιμη. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019 έβαλε τέλος στη συνέχιση αυτής της πολιτικής.

Κλείνοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για το γιατί χρειάστηκαν επτά χρόνια για να αντιμετωπιστεί η αδικία στις συντάξεις χηρείας και γιατί η αποκατάσταση αφορά μόνο συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση κρατά τις συνέπειες της προσωπικής διαφοράς

Το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει το θέμα της προσωπικής διαφοράς για 506.786 συνταξιούχους, καλώντας την κυβέρνηση να διορθώσει την «εσκεμμένη αστοχία» που διατηρεί τις συνέπειές της, παρά τις υποσχέσεις για κατάργηση.
Λογότυπο ΕΦΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E-ΕΦΚΑ: 135 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για λιγότερη γραφειοκρατία

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, αυξάνοντας τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες από 80 σε 135 έως το 2026, μειώνοντας γραφειοκρατία και επισκέψεις, για εύκολη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και εργοδοτών.
Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ειδοποιήσεις σε 55.000 πολίτες για αδήλωτα αναδρομικά του 2020

Η ΑΑΔΕ στέλνει ειδοποιήσεις σε 117.000 φορολογούμενους που δεν δήλωσαν αναδρομικά του 2020, ενημερώνοντας για χρέη άνω των 100 ευρώ και δυνατότητα ρύθμισης έως 72 δόσεις, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Το υπ. Εργασίας να απαντήσει καθαρά για το δημοσίευμα

Το ΠΑΣΟΚ ζητά σαφή απάντηση από το υπουργείο Εργασίας για το πώς θα υπολογιστεί η αύξηση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά: στο συνολικό ποσό ή χωρίς την προσωπική διαφορά, απορρίπτοντας αόριστες απαντήσεις.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Κίνδυνος για 506.586 συνταξιούχους να χάσουν την αύξηση

Ο Κώστας Τσουκαλάς επικρίνει την κυβέρνηση για επιμονή στον νόμο Κατρούγκαλου και «μερική διατήρηση» της προσωπικής διαφοράς. Τονίζει ότι 506.586 συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μη λάβουν πλήρη αύξηση και ζητά ξεκάθαρη θέση.
Νίκος Παππάς στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Παππάς παρουσίασε στους συνταξιούχους το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για ΕΦΚΑ

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρό ΕΦΚΑ, αποκατάσταση ζημιών ταμείων από το PSI, επαναφορά 13ης σύνταξης και διαχείριση ιδιωτικού χρέους, με στόχο τη στήριξη και ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.