ΓΔ: 2709.91 0.08% Τζίρος: 470.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σύνοδος Emerging Managers

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Κέντρο διαλόγου και πολιτικής

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών γιορτάζει 10 χρόνια δράσης και ενισχύει τη διεθνή του παρουσία, αναπτύσσοντας ετήσιες και παγκόσμιες συνεργασίες, με στόχο τον διάλογο και τη διαμόρφωση πολιτικής σε κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum - DEF) διευρύνει τη διεθνή του παρουσία, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας, όπως ανέφεραν ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Συμεών Τσομώκος, και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Θωμάτος σε πρόσφατη δημοσιογραφική συνάντηση.

Με επίκεντρο την ετήσια διοργάνωση που διεξάγεται κάθε άνοιξη στους Δελφούς, το Forum διατηρεί έντονη δραστηριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Φέρνει κοντά πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της αγοράς και επιχειρηματικούς ομίλους από όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες έως τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα, από τις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες έως την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις υπόλοιπες τεχνολογικές εξελίξεις που αλλάζουν ριζικά τα παγκόσμια δεδομένα, το Delphi Economic Forum γίνεται κέντρο διαλόγου, αλλά εξελίσσεται και σε εργαλείο διαμόρφωσης προτάσεων πολιτικής».

Κεντρικός στόχος του Forum είναι να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ πολιτικών, ακαδημαϊκών, οικονομικών παραγόντων και της κοινωνίας των πολιτών, με διεθνή προσανατολισμό και επίκεντρο την Ελλάδα. Μέσω αυτής της προσέγγισης, «λειτουργεί ως σημείο επαφής της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια, think tanks, αναδεικνύοντας τα βασικά σημεία που απασχολούν την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Οι βασικοί άξονες δράσης

Στο πλαίσιο της διεθνούς του στρατηγικής, το Delphi Economic Forum έχει διαμορφώσει ένα ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων που βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:

* Περιφερειακές εκδηλώσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Το Forum διοργανώνει ετήσιες συναντήσεις σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων και επιχειρηματικότητας, όπως Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Τορόντο, Παρίσι, αλλά και σε πόλεις της ΝΑ Ευρώπης, όπως η Σόφια, το Βουκουρέστι και τα Τίρανα. Επεκτείνει επίσης τη δράση του σε νέες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή (Σουλεϊμανίγια - Σ. Αραβία) και η Αφρική (Ν. Αφρική).

* Συνεργασίες ως programming partner και συμμετοχή σε διεθνή φόρουμ. Το Forum έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών με περισσότερα από 50 διεθνή think tanks, πανεπιστήμια και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το Chatham House, το Atlantic Council, το Heritage Foundation και το London School of Economics. Μέσω αυτού του δικτύου συμμετέχει ως programming partner σε σημαντικές διοργανώσεις όπως το European Forum Alpbach, το Concordia Summit και το Munich Security Summit, ενώ οργανώνει και συζητήσεις παράλληλα με εκδηλώσεις όπως τα Delphi Economic Forum Roundtables στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Davos.

* Διμερείς διάλογοι. Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες, το Forum διοργανώνει ετήσιους διμερείς διαλόγους που πραγματοποιούνται εναλλάξ σε κάθε χώρα. Φέτος, στην Αθήνα διεξάγονται οι 2οι Ελληνογερμανικοί Διάλογοι και το 10ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο.

Από διαβούλευση σε προτάσεις πολιτικής

Το Delphi Economic Forum δεν περιορίζεται μόνο στη γεωγραφική του επέκταση, αλλά διευρύνει και το εύρος των δραστηριοτήτων του με στόχο την ουσιαστική παρέμβαση σε κρίσιμα ζητήματα για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαβούλευσης με φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, επιχειρηματικούς παράγοντες και την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα "Κέντρα Πολιτικής" του Forum οργανώνουν συζητήσεις και στρογγυλές τράπεζες που οδηγούν σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής (policy papers). Αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα κέντρα για την Υγεία, την Εργασία, την Κυβερνοανθεκτικότητα και το Young Leaders Circle, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον κέντρων για ζητήματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ούτε ένα ευρώ χαμένο από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Ελλάδα υπέβαλε τα τελευταία αιτήματα πληρωμής ύψους 6,75 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία για την αξιοποίηση συνολικών πόρων 35,95 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό αναλογικά στο ΑΕΠ στην ΕΕ.
Άννα Καραμανλή εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Καραμανλή: Η Δυτική Ελλάδα ανερχόμενη τουριστική δύναμη

Η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή ανέδειξε στο Olympia Forum τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τις προοπτικές της Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στην απασχόληση και τις τοπικές επιχειρήσεις.
Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η Ελλάδα πρότυπο για διπλή χρήση υποδομών και ασφάλεια

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε σε συζήτηση για τη στρατιωτική κινητικότητα στις Βρυξέλλες, προτείνοντας την Ελλάδα ως πρότυπο για ανθεκτικές και διπλής χρήσης υποδομές, προστατευμένες με την «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση της Ρένας Δούρου με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας

Η Ρένα Δούρου, πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συζήτησε με τον ΣΚΛΕ για τα προβλήματα και τα αιτήματα των κοινωνικών λειτουργών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών φροντίδας με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού με φορείς στη Θεσσαλονίκη

Ο Μιχάλης Μπεκίρης συναντήθηκε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους φορέων συζητώντας ζητήματα υγείας με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις προοπτικές έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Χρήστος Δήμας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέδιο δράσης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας–Αιγαίου

Ο Χρίστος Δήμας υπέγραψε, μαζί με ομολόγους του από Βουλγαρία και Ρουμανία, το Action Plan του Black Sea - Aegean Connectivity Platform, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για τον διάδρομο Βαλτικής - Μαύρης Θάλασσας - Αιγαίου.