bd-sprite
Shutterstock

Δ. Αβραμόπουλος: Να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση για το Μεταναστευτικό

Ο πρώην Επίτροπος σημείωσε πως Ελλάδα και Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις αφίξεις και κάλεσε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα στη Μόρια, ο πρ. Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στο BBC σημείωσε πως πρέπει η Ευρώπη να δει την γενική εικόνα και να θυμηθεί την βασική της αρχή που είναι η αλληλεγγύη, τονίζοντας πως το Μεταναστευτικό πρόβλημα θα παραμείνει στην επικαιρότητα για αρκετά χρόνια ακόμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως «πρέπει να δούμε την γενική εικόνα. Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρώπη, η αλληλεγγύη. Η καταστροφή της Μόριας έφερε ξανά στην επιφάνεια τo ζήτημα της μετανάστευσης και του ασύλου, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρ’ολα αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 που περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες ζήτησαν προστασία, και την είχαν ειδικά στη Γερμανία».

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει για πολλά χρόνια» και σημείωσε: « Αυτή τη στιγμή, πάνω από 75 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε άλλη χώρα και υπάρχουν περισσότεροι από 250 εκατομμύρια που βρίσκονται σε κινητικότητα».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την στάση ορισμένων χωρών στην κατανομή βάρους, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε: «Δεν πρέπει να μιλάμε για κατανομή βαρών, αλλά για κατανομή ευθύνης, επειδή η ευθύνη και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε εργάζεται αυτή τη στιγμή για να παρουσιάσει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό (migration pact). Προσβλέπω ότι θα το πράξει μέχρι το τέλος του μήνα, διότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο της εποχής μας. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αντιτίθενται στις προτάσεις για την ανάληψη της ευθύνης για την κατανομή των νέων αφίξεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται σε μεγάλη πίεση και δεν μπορούν από μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτές τις αφίξεις. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθετήσει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και μια κοινή στρατηγική για την μετανάστευση για το μέλλον, φοβάμαι ότι η μετανάστευση θα είναι ο καταλύτης για να δούμε την Ευρώπη, δυστυχώς, και το ευρωπαϊκό όνειρο να καταρρέουν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η κοινή δράση της ΕΕ οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας

«Είμαι εδώ για να συνυπογράψω με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το μανιφέστο για την κοινή δράση για τη δημιουργία παραγωγής πρώτων υλών και γενικά φαρμάκων μέσα στο Ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: 2η στην ΕΕ η Ελλάδα σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4%

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και, ειδικότερα, ότι «στη Eurostat το 68% των Ελλήνων το 2022 δηλώνει ότι βγάζει πέρα πολύ δύσκολα ή δύσκολα», ενώ «μόλις το 19% των Ευρωπαίων δηλώνουν κάτι τέτοιο».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται οι TalentVisa και TechVisa από το υπουργείο Μετανάστευσης

Aφορούν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με στόχο την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της Ελλάδας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι προϋποθέσεις για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.