Φώτο: AΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για την Αν. Μεσόγειο

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα που αφορούν και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τις τουρκικές προκλήσεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει της προσεχούς Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και αναφερόμενος στην Τουρκία ξεκαθάρισε ότι «έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση. 

«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες», είπε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ