ΓΔ: 905.21 0.35% Τζίρος: 15.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:46:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mitsotakis, Sinodos, Korifis
Alexandros Michailidis / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Παρακαλώ να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας

Μετά το Πάσχα εκτιμά ο πρωθυπουργός ότι θα γίνει το άνοιγμα της εστίασης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε πρώτη φάση το άνοιγμα θα αφορά εξωτερικούς χώρους.

Την ανάγκη εμβολιασμού των ηλικιωμένων πολιτών τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel. «Τους καλώ, τους παρακαλώ, σας παρακαλώ να πάτε να εμβολιαστείτε τo συντομότερο δυνατόν», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα προστασίας. 

Εκτός αυτού, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη έκπληξη, θα έχουμε ήδη καταφέρει τον Ιούνιο να εμβολιάσουμε με μία δόση ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και επανέλαβε πως η Ελλάδα τηρεί τη στρατηγική των δύο δόσεων. «Κάποιοι όμως τον Ιούνιο δεν θα έχουν προφτάσει να κάνουν την δεύτερη δόση και θα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα με την οποία προχωράμε στους εμβολιασμούς -έχουν δώσει οι αρμόδιοι τα στοιχεία για το πόσα περισσότερα εμβόλια θα έρθουν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο- σε συνδυασμό με τον καιρό, ο οποίος το ξέρουμε επιστημονικά ότι μειώνει τη μεταδοτικότητα, θα μας επιτρέψει να κάνουμε όχι απλά ένα κανονικό καλοκαίρι αλλά να είμαστε σε μία κατάσταση -γιατί κανονικό καλοκαίρι όπως το κάναμε το 2019 δεν θα είναι, θα υπάρχουν πάντα κάποια μέτρα προστασίας- αλλά να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μειώνεται τόσο γρήγορα η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που να μπορούμε με ασφάλεια πια να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Σχετικά με τον τομέα της εστίασης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο καιρός είναι σύμμαχος όπως και η Επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. «Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. 'Αρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ έκανε λόγο και για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ώστε να έχουν αυτές οι επιχειρήσεις κεφάλαιο κίνησης να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ανοίξουν.

«Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά τις δυσκολίες και τη μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν δει κανείς την πορεία της χώρας από την αρχή που χτύπησε η πανδημία, τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει τη Λιβύη

Τη Λιβύη αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η γεφύρωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.