bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Βουλή: Θετικοί οι ενδιαφερόμενοι φορείς για το πρόγραμμα dentist pass

Ο Αθ. Δεβλιώτης, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, είπε ότι η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων.

Τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που αφορά σε δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, και ειδικότερα επί των προβλέψεων για το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα (dentist pass) σε 660.000 παιδιά 6-12 ετών, εξέφρασαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Θετική, χαρακτήρισε την παροχή δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά 6-12 ετών, ιδιαίτερα για τα ανάπηρα παιδιά, ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννης Λυμβαίος. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη, να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις οδοντιατρικές πράξεις, η οποία να καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ, και να εκτείνεται έως τα 18 έτη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάχτυλος είπε ότι είναι θετική η οδοντιατρική προληπτική φροντίδα, εξέφρασε την απορία του για τη μετατροπή του ΙΦΕΤ σε ΑΕ και μάλιστα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και πρότεινε την κατάθεση τροπολογίας που να προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως ήδη προβλέπεται για τα αντιβιοτικά, για να προστατεύσουμε την κοινωνία από την πολυφαρμακία και να αντιμετωπίσουμε την κρίση ανεπάρκειας στα φάρμακα.

Ο Αθ. Δεβλιώτης, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, είπε ότι η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων για τη στοματική υγεία, που έχει ήδη προταθεί στην κυβέρνηση. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει διεύρυνση του προγράμματος σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, καθώς και να προστεθεί μια επιδημιολογική έρευνα καταγραφής της στοματικής υγείας ανά δεκαετία.

O πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, Γ. Κακαριάρης είπε ότι με τη διάταξη του νομοσχεδίου, που βάζει τον όρο «κερδοσκοπική εταιρεία» στον ΙΦΕΤ, «παύει ο κοινωνικός ρόλος» του Ινστιτούτου. Επίσης, εξέφρασε την αντίρρησή του για την «παύση» του όποιου ελέγχου από το υπουργείο Υγείας στο Ινστιτούτο, αναφέροντας ότι η κάθε διοίκησή του «θα δρα ανεξέλεγκτα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Η κοινή δράση της ΕΕ οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας

«Είμαι εδώ για να συνυπογράψω με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το μανιφέστο για την κοινή δράση για τη δημιουργία παραγωγής πρώτων υλών και γενικά φαρμάκων μέσα στο Ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν τεθεί οι ρυθμίσεις με τις οποίες τροποποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Προανήγγειλε αλλαγές στην διαχείριση των μονάδων αίματος

Ο υπουργός σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας έχει φτάσει «να μελετάται επιστημονικά διεθνώς»: Να έχουμε «πολύ μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα και να αναγκαζόμαστε να εισάγουμε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες φιάλες αίματος».