ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ομιλητής σε φόρουμ
φώτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θεμιστοκλέους: Το σύστημα «ris pac» σε όλα τα νοσοκομεία σε 8 μήνες από σήμερα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η ψηφιοποίηση έχει αποκτήσει ένα γενικότερο χαρακτήρα στην Ελλάδα τελευταία. Μιλάμε για μια πλήρη αναβάθμιση των συστημάτων Υγείας. Μιλάμε για τον Ενιαίο Ατομικό Φάκελο Υγείας. Ξεκινά η εφαρμογή του. Έχουμε την ενοποίηση των συστημάτων στα νοσοκομεία», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε χαρακτηριστικά: «Ξεκινούν κάποια πράγματα που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία. Από το Σεπτέμβριο ο υπολογισμός του clawback θα μπορεί να γίνεται αυτόματα, σε real time. Καταργούμε το χαρτί στις αιτήσεις των γιατρών, έρχεται πλατφόρμα για τη διαδικασία. Η ψηφιοποίηση είναι η είσοδος πολύ μεγάλων αλλαγών».

Τόνισε επίσης ότι: «Άλλο η ψηφιοποίηση, άλλο η τεχνολογία Υγείας. Μοιράζουμε για παράδειγμα δέκα συσκευές στο σπίτι, πρέπει ωστόσο να υπάρχει και ένα κέντρο που θα αξιολογεί την πληροφορία από τον ασθενή. Θα έχουμε το ολοκληρωμένο σύστημα ris pacs (απομαγνητοφώνηση ιατρικών πράξεων) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα, Ακόμη, στην εφημερία ενός νοσοκομείου θα μπορεί κανείς με σήμανση χρώματος να βλέπει την κίνηση του, ώστε να ξέρει αν θα αναμένει αν μεταβεί εκεί. Αυτό θα είναι έτοιμο έως το 2025».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Έρευνας Υγείας & Βιοτεχνολογίας (ΣΕΙΒ) σημείωσε: «Από την πρόληψη την πρόγνωση τη διάγνωση, να πάμε στην θεραπεία και την παρακολούθηση. Η ψηφιοποίηση φέρνει πολλές λύσεις». Ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της SofMedica είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που πρέπει να ζητά η πολιτεία είναι τα δεδομένα. Έρχονται οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης και συγκεντρώνουν τα δεδομένα, και γίνονται ένας “συνοδηγός" των επαγγελματιών Υγείας. Οι Αρχές πρέπει να μας αναγκάσουν να δίνουμε δεδομένα και συγκεκριμένη πληροφόρηση»

Ο Κώστας Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής επισήμανε ότι: «Θα είναι πολύ σημαντικά τα επόμενα χρόνια αναφορικά με την τεχνολογία Υγείας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας, πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα. Να ανοίξουμε την κουβέντα για την αξιολόγηση τους».

Τέλος ο Δημήτρης Κοντοπίδης, Πρόεδρος Ψηφιακής Υγείας στην Ένωση Ελλήνων ασθενών υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η εμπειρία των ασθενών στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα έπρεπε να αφορά σε κάτι παραπάνω από λ.χ. το ψηφιακό ραντεβού. Στην πανδημία ήταν μια καλή πρακτική το ότι οι πολίτες μάθαμε να χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες. Μπορούσε ο ασθενής να κάνει αυτοδιάγνωση, να κάνει το τεστ μόνος του». Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η Βίκυ Καρατζαφέρη, Senior Editor σε Talk 989, Healthstories.gr, mononews.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους: 1.000 νέοι νοσηλευτές στο ΕΣΥ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, περίπου 1.000 νοσηλευτές θα τοποθετηθούν σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Οι οριστικοί πίνακες αναμένονται 18/9, ενώ διαδικασία ένταξης στα βαρέα ξεκινά στο τέλος του έτους.
Άδωνις Γεωργιάδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδ. Γεωργιάδης: Νέες αλλαγές στο ΕΣΥ και τα επόμενα βήματα στην Υγεία

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στην Υγεία και στους μελλοντικούς στόχους, τονίζοντας την επιτυχία στην απορρόφηση πόρων για ανακαινίσεις νοσοκομείων και το πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» με 6,7 εκατ. προληπτικούς ελέγχους.
Μάριος Θεμιστοκλέους πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: Απάντηση σε ΣΥΡΙΖΑ και Πολάκη για το ΕΣΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παύλο Πολάκη για το ΕΣΥ, τονίζοντας ότι η κριτική είναι αποδεκτή, αλλά όχι η παραποίηση και διαστρέβλωση των γεγονότων.
Παύλος Πολάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης: Απάντηση σε δηλώσεις Θεμιστοκλέους για τη Δημόσια Υγεία

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, τονίζοντας ότι οι επιπλέον ΜΕΘ προέρχονται κυρίως από δωρεές και πως το προσωπικό στα νοσοκομεία παραμένει λιγότερο απ’ το 2019, παρά τις κρίσεις και τα κονδύλια.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΟΜ: Κανένα μόσχευμα δεν χάθηκε από έλλειψη αίματος, δηλώνει ο Άδ. Γεωργιάδης

Ο ΕΟΜ, μέσω ανάρτησης του Υπ. Υγείας στο Χ, διαβεβαιώνει ότι ποτέ δεν χάθηκε μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος και πως οι μεταμοσχεύσεις προτεραιοποιούνται, ενώ ενισχύει τη σημασία της διαρκούς αιμοδοσίας και προσφοράς οργάνων.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: 1.243 επιπλέον θάνατοι από τα κύματα καύσωνα του Ιουλίου

Η Γαλλία κατέγραψε 1.243 περισσότερους θανάτους μεταξύ 3 και 22 Ιουλίου λόγω ακραίου καύσωνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα άνω των 75 ετών, βάσει πιστοποιητικών θανάτου.