ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Κυρ. Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Να μην επεκταθεί η σύρραξη

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση της χώρας μας για την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και  ξεκίνησε την εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επισημαίνοντας, «συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία στην ευρύτερη γειτονιά μας απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι», και τονίζοντας την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αρχικά ήταν προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να ταξιδέψει στο Ισραήλ όπου θα συναντούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχουν, αλλά ματαιώθηκε για λόγους ασφαλείας μετά και τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο επεσήμανε ότι και στο χθεσινό ευρωπαϊκό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης διατύπωσε τη θέση της χώρας μας για την αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα πάντα όμως με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

«Είναι επίσης επιβεβλημένο να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Προφανώς η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει το συντομότερο δυνατόν στην περιοχή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας ξεκινώντας από την παρουσία του στο Κάιρο το Σάββατο, στο πλαίσιο μίας σημαντικής πολυμερούς διάσκεψης, την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα. «Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας», υπογράμμισε.

Επισημαίνοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες οι πολίτες έκριναν πρόσωπα, έργα και συμπεριφορές τόνισε ότι η τεράστια αποχή πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας. «Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα πάντως προέκυψε από την πρώτη Κυριακή εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη ΝΔ». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους όπως το έκανε άλλωστε τέσσερα χρόνια τώρα.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκλογές τελείωσαν, επιτρέψτε μου και μία προσωπική εκτίμηση: οι πολίτες κουράστηκαν από τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες αλλά αυτό που δεν σταματά είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Μην ξεχνάτε ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας όχι μόνο στην αρχή της», είπε και υπογράμμισε: «Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πέρασε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης αρκεί να διατρέξουν σε αυτά. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού που παραμένει η πυξίδα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Συνεδριάζουμε σήμερα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία κατά την οποία, στην ευρύτερη γειτονιά μας, απλώνονται πολύ μεγάλοι κίνδυνοι. Θέλω καταρχάς, να εκφράσω την οδύνη μου, τον αποτροπιασμό μου, για την επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας και την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί ακριβώς το τι έχει συμβεί. Είχα την ευκαιρία και χθες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, να επαναλάβω με απόλυτη σαφήνεια τις θέσεις της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντα όμως με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και έχοντας αυτή τη στιγμή ως κύριο μέλημα την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι επιβεβλημένο - η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου το γνωρίζει αυτό καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον - να μην επεκταθεί η σύρραξη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι επίσης επιβεβλημένο, σε αυτές τις συνθήκες, να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις.

Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου, το Σάββατο, στο Κάιρο, στα πλαίσια μιας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας.

Συνεδριάζουμε, βεβαίως, και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που κατέγραψαν εν μέρει και τις διαθέσεις των πολιτών μετά τις θεομηνίες. Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές. Ενώ βέβαια και η τεράστια αποχή, ειδικά στον δεύτερο γύρο, πρέπει να είναι ένα σήμα εγρήγορσης σε όλους μας. Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα, πάντως, προέκυψε από την πρώτη Κυριακή, εκεί όπου οι συνδυασμοί και τα κόμματα που τους στήριξαν αναμετρήθηκαν αυτοτελώς και νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές ότι οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία.

Εγώ θα επαναλάβω απλά κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους, όπως το έκανε εξάλλου τέσσερα χρόνια τώρα, όπου ποτέ δεν κοιτάξαμε την κομματική προέλευση Περιφερειαρχών ή Δημάρχων όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε μαζί τους. Ακριβώς η ίδια πολιτική, απαρέγκλιτα, θα συνεχιστεί και τώρα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες. Αλλά αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Μην ξεχνάτε ότι η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τελικά, κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027. Αλλά μέχρι τότε οφείλουμε να το δικαιώνουμε μήνα-μήνα, με χειροπιαστό έργο. Δεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας.

Θα έλεγα ότι αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής μας. Και αν κάποιοι έχουν αμφιβολία για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, αρκεί να διατρέξουν τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πολλά παράλληλα μέτρα: την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στην υγεία, τη διάθεση κονδυλίων για την αποκατάσταση ζημιών που έφεραν οι θεομηνίες, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δασών. Όλα αυτά αποτελούν εκφάνσεις του πολυδύναμου εκσυγχρονισμού, ο οποίος παραμένει η πυξίδα μας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών θα μας ενημερώσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν ενταχθεί παραπάνω από 700 έργα, ύψους σχεδόν 21 δισεκατομμυρίων. Έχουν υποβληθεί επίσης παραπάνω από 530 επενδυτικά πλάνα, εκ των οποίων τα 320 προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για χρήση των δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Θέλω να θυμίσω ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων αυξήθηκε κατά 5 δισεκατομμύρια σε σχέση με το αρχικά συμφωνημένο ποσό. Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης επανακατευθύνονται σε έργα άμεσης παρέμβασης, έργα υποδομών αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος, στη Θεσσαλία αλλά και στον Έβρο και στη Ροδόπη.

Από το πλούσιο αντικείμενο της σημερινής μας ατζέντας, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω τρεις πρωτοβουλίες που θα έλεγα έχουν και ένα κατεξοχήν κοινωνικό αποτύπωμα: τις σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της περικοπής των αποδοχών σε εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και τη δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν μεγαλύτερες οφειλές. Το επίδομα μητρότητας, το οποίο επεκτείνεται σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Και βέβαια, να επαναλάβω την ενίσχυση, και φέτος, όσων συνταξιούχων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά.

Να κάνω μία ιδιαίτερη μνεία στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας. Φαίνεται ότι σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο έχουμε να συζητήσουμε κρίσιμα θέματα για ένα πεδίο πολιτικής το οποίο, εξάλλου, αποτέλεσε κεντρική μας προτεραιότητα και για το οποίο είχαμε δεσμευτεί επανειλημμένως προεκλογικά ότι θα κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το υπουργείο για να ενισχύσουμε τη δεξαμενή των παθολόγων και των γενικών μας γιατρών που θα μπορούν να επιτελούν και χρέη προσωπικού γιατρού, αλλά και τη δρομολόγηση επιπλέον προσλήψεων, 6.500 στο ΕΣΥ, από τις 10.000 που περιλαμβάνει το πρόγραμμά μας.

Να κάνω, επίσης, μια ξεχωριστή αναφορά στο πλαίσιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια για τη διαφάνεια και την ποιότητα της ενημέρωσης που πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες για τις οφειλές τους αλλά και για τα νέα εργαλεία για την εξυπηρέτηση των δανείων, από την εξωδικαστική επιμήκυνση της αποπληρωμής μέχρι την αλλαγή επιτοκίου. Επιτρέψτε μου μία ξεχωριστή αναφορά στο στρατηγικό μας σχέδιο για την προστασία των δασών. Θυμάστε, είχαμε μιλήσει για το ζήτημα αυτό σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και είχε δεσμευτεί ο Υπουργός ότι θα μας παρουσιάσει αυτό το σχέδιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Είναι μία πολυεπίπεδη προσπάθεια που προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και τον δρόμο με τον οποίο θα εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα καθαρισμού, πρόληψης πυρκαγιών αλλά και φύτευσης νέων δασών. Σημαντικές προβλέψεις για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών στη συλλογή βιομάζας.

Ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε τα δάση μας σε παραγωγικά και με τον τρόπο αυτό να τα προστατεύσουμε, αλλά να συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Όταν βρέθηκα πρόσφατα στον Έβρο, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ μία από τις καμένες περιοχές της καταστροφικής φωτιάς του περασμένου καλοκαιριού, στην οποία δούλευαν δασικοί συνεταιρισμοί. Ήταν οι ίδιοι δασικοί συνεταιρισμοί οι οποίοι στη φωτιά της Δαδιάς έσωσαν 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους. Και είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα κάνουν τα αντιδιαβρωτικά έργα, κόβουν τους κορμούς, κατασκευάζουν τα κορμοπλέγματα. Αυτό το οποίο άκουσα από αυτούς τους δασικούς συνεταιρισμούς, είναι: «αξιοποιήστε μας περισσότερο και κυρίως δώστε τη δυνατότητα σε νέα παιδιά, εκπαιδεύστε τα, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν ότι μέσα από την αξιοποίηση, την παραγωγική αξιοποίηση του δάσους, μπορεί να υπάρχει μια καλή δουλειά για το μέλλον τους και να συνδυάσουμε και την προστασία του δάσους με τη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας».

Τέλος, κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη.

Μας περιμένει, λοιπόν, πολλή δουλειά σε πολλά πεδία. Και βέβαια, για κάθε μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσουμε σήμερα θα ακολουθήσουν ειδικές παρουσιάσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς, αλλά σήμερα θα τις εξετάσουμε συλλογικά με κάθε λεπτομέρεια και γι' αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Posidonia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ζητήματα παραβατικότητας , τονίζοντας ότι «θα ξεριζωθούν τα δίκτυα της παραβατικότητας. Το δόγμα της νομιμότητας παντού ήρθε για να μείνει και είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όποιον δεν το αντιλαμβάνεται».
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Η άμυνα μας δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ

Σχετικά με τους πρωτοσέλιδους τίτλους σε ξένα μέσα για την καθιέρωση «εξαήμερης εργασίας» στη χώρα μας, απάντησε ότι στην Ελλάδα δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η εργασία είναι πενθήμερη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Γκουτέρες για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να τηρήσει τη συμφωνία η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός αναφορικά με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας τόνισε πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρώπη πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο.
businessdaily-Mitsotakis-Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία

«Είναι μια εποχή όπου η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου τη δική μας δέσμευση ως προς τη δαπάνη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.