ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Το νέο υπουργικό συμβούλιο και τα... αντίδοτα Μητσοτάκη στην αδράνεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς του να τρέξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έχουν ήδη τεθεί υπό επεξεργασία.

Με την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσα σε 34 ημέρες, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επανακαθορίσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες και να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες στα ανοιχτά μέτωπα, μέσα σε ένα περιβάλλον που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο εσωτερικό μέτωπο ωστόσο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου αναζητούν αντίδοτο στην καταγεγραμμένη κυβερνητική αδράνεια σε συγκεκριμένους τομείς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά μετ' επιτάσεως από τους υπουργούς του να τρέξουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό με μεταρρυθμίσεις και μέτρα που έχουν ήδη τεθεί υπό επεξεργασία, σε προηγούμενες τακτικές μηνιαίες συναντήσεις τους.

Έχοντας ως «προίκα» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και συνολικά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί να ανοίξει τον βηματισμό της για την υλοποίηση των εξαγγελιών και μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται εδώ καιρό σε δημόσια διαβούλευση, με απώτερο στόχο αυτές να αντικατοπτιστρούν και στην καθημερινότητα των πολιτών.  Ήδη την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προγραμματίζει να ανακοινώσει ένα νέο επίδομα για τη στήριξη των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμανθούν.

Με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να προϊδεάζει για ένα δυσοίωνο μέλλον, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για τις πιθανές αρνητικές  επιπτώσεις στην οικονομία, με την αβεβαιότητα να έχει ήδη αποτυπωθεί στις τιμές της ενέργειας, είτε αφορά στο πετρέλαιο, είτε στο φυσικό αέριο, με τις εκτιμήσεις να προσδιορίζουν την ανοδική τους πορεία κατά 10% έως 20% για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναταραχή.

Ζητούμενο παραμένει πως και πότε, ένα μέρος της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας θα κατευθυνθεί για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων, είτε μέσω της παράτασης των υφιστάμενων μέτρων στήριξης, είτε μέσω των επιδοματικών πολιτικών.

Με την ακρίβειας να φιγουράρει στην πρώτη θέση των προβλημάτων της κοινωνίας, το οικονομικό επιτελείο αναζητά το κατάλληλο μείγμα των μέτρων που θα ενισχύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα αντιμετωπίσουν τον πυρήνα του προβλήματος. Κεντρικός στόχος - στο πεδίο της ακρίβειας - παραμένει ο περιορισμός των τιμών στο ράφι, από τη μια, και από την άλλη, η σύγκρουση με τη συμπεριφορά πολυεθνικών και μεγάλων προμηθευτών, μέσω των αυστηρών ελέγχων του επιτρεπόμενου περιθωρίου κέρδους που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τιμών.

Είναι ενδεικτικό ότι με τα έως σήμερα στοιχεία, τα πρόστιμα έχουν αγγίξει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και νέα μεγάλα πρόστιμα, με τους ελέγχους να έχουν φτάσει σε 14.000. 

Ταυτόχρονα στην ατζέντα των επόμενων μηνών κυριαρχούν η εφαρμογή του νομοσχεδίου για τη στελέχωση των νοσοκομείων και των δημόσιων φορέων από πρόσωπα που θα πληρούν το προσοντολόγιο, ο εξορθολογισμός στη λειτουργία των εγχώριων υγειονομικών δομών, με ενίσχυση του προσωπικού τους, η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας για τους πολίτες και η οχύρωση των περιοχών που απειλούνται από καιρικά φαινόμενα ενόψει του χειμώνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αποκατάσταση του κράτους δικαίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το σύνθημα «νομιμότητα παντού» έγινε καθημερινή μάχη, με παρεμβάσεις σε γειτονιές, γήπεδα, πανεπιστήμια, αιγιαλούς, αγορά και στη διαφάνεια στη διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ειδήσεις από ραδιόφωνο και τηλεόραση

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το κράτος δικαίου. Ελληνοαμερικανοί συμμετέχουν στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ενώ τα κράτη-μέλη ΕΕ έχουν προθεσμία 6/11 για υποψηφιότητες στην ΕΚΤ.
Τάκης Θεοδωρικάκος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Μείωση γραφειοκρατίας και ενίσχυση επενδύσεων για νέες θέσεις

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε νομοσχέδιο για απλούστευση διαδικασιών και μείωση γραφειοκρατίας, ενίσχυση επενδύσεων και θέσεων εργασίας, καθώς και δημιουργία ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης για κρατικές ενισχύσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η δύναμή μας είναι τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης

Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδρίασε η εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ, εστιάζοντας στη λειτουργία των οργάνων, την κινητοποίηση στελεχών και την οργάνωση ενόψει εκλογών 2027. "Η δύναμή μας είναι τα στελέχη," τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρένα Δούρου: Επτά χρόνια άρνησης της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία»

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για άρνηση νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία» και άσκησε κριτική στη δικαιοσύνη και την εξωτερική πολιτική, τονίζοντας προβλήματα σε Σύνα, Κάσο και ενεργειακά θέματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, δεν εκβιάζει ούτε απειλείται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη πως η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης που δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται και τιμά τη θυσία των προγόνων της, υπερασπίζοντας διαρκώς ελευθερία και ειρήνη.