ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: 9to5Mac

Πράσινα ομόλογα ύψους 2,2 δισ δολαρίων από την Apple

H Apple θέλει να βελιτώσει το περιβαλλοντικό της αντίκτυπο με την έκδοση πράσινων ομολόγων ύψους 2,2 δισ ευρώ που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο τεχνολογικός κολοσσός της Apple μπήκε και στην αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά των πράσινων ομολόγων που ήδη φέτος έχει ξεπεράσει τα 50 δισ ευρώ, με την μεγαλύτερη έκδοση με περιβαλλοντικό πρόσημο που έχει γίνει ποτέ από εταιρεία.

Η Apple πούλησε 6ετη και 12 ετή ομόλογα αξίας 2,2 δισ δολαρίων την Πέμπτη και θα χρησιμοποιήσει τα κέρδη για να μειώσει το εταιρικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα επενδύοντας σε πιο πράσινα υλικά στα προϊόντα και σε πηγές εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία η αγορά για πράσινα ομόλογα μεγάλωνει καθώς οι εταιρείες και οι κυβέρνησεις συγκεντρώνουν πόρους για να απομακρυνθούν από την χρήση ορυκτών καυσίμων ενσωματώνοντας τις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Οι παγκόσμιες πωλήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει το περσινό όριο των 135 δισ δολαρίων με την Moody's να αυξάνει τις προβλέψεις της για την φετινή χρονιά.

Τα περιβαλλοντικά ομόλογα (ESG funds) συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς καταγράφεται μια γενικότερη αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση, δηλώνει ο Βίκτορ Χγιορτ ( Viktor Hjort) της PNB Paribas αναφερόμενος στην ηθική επενδύσεων σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές στρατηγικές. «Συγκεκριμένα με την Apple υπάρχει η διαφοροποίηση πως η αγορά των πράσινων ομολόγων ιστορικά κυριαρχείτο από υπηρεσίες».

Τα εξαετή ομόλογα της Apple καταγράφουν πτώση 15 πόντων βάσης στα mid-swaps ενώ τα 12ετη έχουν σημειώσει 30 πόντους βάσης. Η προσφορά είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά πράσινων ομολόγων, μετά την γαλλική Engie SA που είχε εκδώσει πράσινα ομόλογα ύψους 2,5 δισ ευρώ σε δυο δόσεις τον Μάιο του 2014.

«Με την έκδοση επιπλέον 2,2 δισ δολαρίων πράσινων ομόλογων, θα επιταχύνουμε την προσπάθεια μας να χαμηλώσουμε τις εκπομπές ρύπων σε όλη την εφοδιαστική μας αλυσίδα και περαιτέρω, χτίζοντας στην επιτυχή μεταβάση μας σε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε η Λίσα Τζακσον (Lisa Jackson) αντιπρόεδρος περιβαλλοντικής πολιτικής και κοινωνικής πρωτοβουλίας της Apple.

Η Apple έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 2,5 δισ δολάρια από προηγούμενες πωλήσεις πράσινων ομόλογων στις ΗΠΑ και έχει δείξει την προσήλωση της στην βελτίωση του περιβαλλοντικού της αντίκτυπου. Την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία πέτυχε τον στόχο της να τροφοδοτεί όλα της τα εργοστάσια παγκοσμίως με καθαρή ενέργεια.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ