ΓΔ: 2505.88 0.99% Τζίρος: 60.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:59:36
Φωτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνεται ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης

Τη δυνατότητα διεκπεραίωσης από άλλη ΔΟΥ, εκτός της αρμόδιας, του αιτήματος ενός πολίτη προκειμένου να γίνει έναρξη ατομικής επιχείρησης δίνεται πλέον από το myAADE.

Μία νέα, αυτόματη, διαδικασία ταχύτερης διαχείρισης των ψηφιακών αιτημάτων έναρξης ατομικής επιχείρησης, που διεκπεραιώνονται από την ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE εγκαινιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Εφεξής ο πολίτης, κατά την υποβολή του αιτήματός του, θα συνεχίσει να επιλέγει, την αρμόδια ΔΟΥ του, αλλά εφόσον το νέο ψηφιακό σύστημα εντοπίσει δυνατότητα ταχύτερης εξυπηρέτησης από μια άλλη ΔΟΥ, το αίτημα δρομολογείται αυτόματα σε αυτή τη ΔΟΥ, ανεξάρτητα από την αρμοδιότητά της. Ο φορολογούμενος ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε σε κάθε χρονική στιγμή να γνωρίζει τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Εάν υπάρχει ειδικός λόγος (π.χ. ανάγκη πρόσβασης σε συγκεκριμένο αρχείο), η ΔΟΥ που το παρέλαβε μέσω της ψηφιακής δρομολόγησης, μπορεί να το επιστρέψει για διεκπεραίωση στη ΔΟΥ της αρχικής υποβολής. Σε αυτή την περίπτωση επίσης ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τη ΔΟΥ που επεξεργάζεται το αίτημά του.

Η καινοτόμος αυτή διαχείριση ξεκίνησε με τα αιτήματα που αφορούν στην έναρξη εργασιών φυσικών προσώπων και δεν εξυπηρετούνται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ) Gov.gr, και σταδιακά θα εμπλουτίζεται με νέες διαδικασίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι χρωστάνε τα περισσότερα στην εφορία και οι ελάχιστοι που ρυθμίζουν

Νέα αύξηση κατέγραψαν τον Απρίλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και ανήλθαν στα 114,57 δισ. ευρώ εκ των οποίων ρυθμισμένα είναι μόλις 5,39 δισ. ευρώ. Οφειλές ύψους 86,54 δισ. προέρχονται από μόλις 10.379 ΑΦΜ.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έως τις 15 Ιουλίου ανοίγει το νέο ΟΣΔΕ για τους αγρότες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το νέο ΟΣΔΕ ανοίγει έως τις 15 Ιουλίου, με προσυμπληρωμένες αιτήσεις, κίνητρα για έγκαιρη υποβολή και ταχύτερες πληρωμές.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μπλόκο» της ΑΑΔΕ στην ανάκληση δωρεών μεταξύ συγγενών για αποφυγή φόρων

Σύμφωνα με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, οι φόροι και τα πρόστιμα ανακρίβειας που καταλογίζονται σε γονικές παροχές και δωρεές δεν διαγράφονται ούτε επιστρέφονται.
κουμπαράς και οικογένεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική ενίσχυση 150€ ανά παιδί: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν ΙΒΑΝ

Ολοκληρώνεται σήμερα η καταβολή των 150 ευρώ ανά παιδί σε 947.609 οικογένειες, καλύπτοντας 1.525.188 τέκνα. Το συνολικό ποσό φτάνει τα 219,7 εκατ. ευρώ. Για γεννήσεις 2025-2026 προβλέπεται επιπλέον πληρωμή ως 31/8/2026.