ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, NYSE, Markets, Stocks, USA, HPA
Φωτο: Shutterstock

Ανοδική κίνηση στη Wall μετά τα σχόλια από κορυφαίο στέλεχος της Fed

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική είναι «καλά τοποθετημένη» για να «παγώσει» ο πληθωρισμός. Θετικά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, αφού τα σχόλια κορυφαίου αξιωματούχου της Fed αύξησαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει τερματίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

O Dow Jones σημείωσε άνοδο 75 μονάδων ή 0,2%, ο S&P 500 διαπραγματευόταν 28 μονάδες ή 0,6% υψηλότερα και ο NASDAQ Composite σκαρφάλωσε 120 μονάδες ή 0,9%.

Το κλίμα βελτιώθηκε μετά τα σχόλια του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι «καλά τοποθετημένη» ώστε να «παγώσει» ο πληθωρισμός.

Ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 3,2% τον Οκτώβριο και την Πέμπτη θα ανακοινωθεί ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών.

Αυτός αναμένεται να έχει αυξηθεί μόλις 0,1% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, μια πτώση από 0,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ η βασική μέτρηση, η οποία αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων και θεωρείται καλύτερος δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού, αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση, μια πτώση από 3,7% τον προηγούμενο μήνα και η χαμηλότερη από τα μέσα του 2021.  

Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης από την είδηση ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το τρίτο τρίμηνο, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2% το τελευταίο τρίμηνο, αναθεωρημένο προς τα πάνω από τον ρυθμό 4,9% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Η μετοχή της General Motors σημείωσε άνοδο 10% αφού ο γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα αυξήσει το μέρισμα του κατά 33%.

Η μετοχή της Dollar Tree σημείωσε άνοδο 5% αφού η εταιρεία λιανικής μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του έτους.

Η μετοχή της Crowd Strike Holdings έχει απόθεμα λίγο κάτω από 5%, καθώς η εταιρεία κυβερνοασφάλειας προέβλεψε έσοδα τέταρτου τριμήνου υψηλότερα των προσδοκιών, λόγω της ανθεκτικής ζήτησης για τις προσφορές της στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Επιπλέον, η Berkshire Hathaway βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τσάρλι Μάνγκερ, αντιπροέδρου του τεράστιου ομίλου, λίγο πριν από τα 100α γενέθλιά του.

Ο Μάνγκερ ήταν γνωστός ως το δεξί χέρι του επικεφαλής της Berkshire, Γουόρεν Μπάφετ βοηθώντας να μετατραπεί η Berkshire από μια υποβαθμισμένη κλωστοϋφαντουργία σε μια επενδυτική αυτοκρατορία αξίας σχεδόν 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη. Μέχρι τις 09:35 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονταν 1,3% υψηλότερα στα 77,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο μπρεντ διαπραγματευόταν 1% υψηλότερα στα 82,29 δολάρια το βαρέλι. 

Μια σοβαρή καταιγίδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία προκαλώντας απώλειες προσφοράς έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως και τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για βραχυπρόθεσμη στενότητα της προσφοράς.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό διαμορφώθηκαν κατά 0,1% υψηλότερα στα 2.042,10 δολάρια/ουγγιά, ενώ η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματευόταν κατά 0,1% χαμηλότερα στα 1,0986 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ