ΓΔ: 2622.02 -2.39% Τζίρος: 401.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Inflation, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο ονομαστικός πληθωρισμός όχι μόνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη απογοήτευση, καθώς και οι δύο δείκτες τιμών καταναλωτή είναι χαμηλότεροι των εκτιμήσεων, όπως αναφέρεται σε σχόλιο της Ebury.

Όπως σημειώνεται, ο ονομαστικός πληθωρισμός όχι μόνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πιο σταθερός δείκτης του δομικού πληθωρισμού παραμένει κάπως πιο αυξημένος, αν και υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

«Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να υποχωρεί απότομα και με μια τεχνική ύφεση να φαίνεται στο προσκήνιο κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι αγορές θα θεωρούν όλο και πιο σίγουρη μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την άνοιξη. Πράγματι, τα swap αποδίδουν τώρα περισσότερο από 50% πιθανότητες για εκκίνηση του κύκλου χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2024. Πιστεύουμε ότι τα σημερινά δεδομένα διασφαλίζουν ότι αυτό είναι πλέον ένα όλο και πιο εύλογο σενάριο που, αν υλοποιηθεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση του ευρώ», καταλήγει η Ebury.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλάθι τροφίμων πληθωρισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση 0,2% στον πληθωρισμό τροφίμων με θετική συμβολή από το ΥΠΑΝ

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης με αρνητικό πληθωρισμό στα τρόφιμα (-0,2% τον Σεπτέμβριο), σύμφωνα με τη Eurostat, κάτι που αποδίδεται στην Εθνική Πρωτοβουλία Μείωσης Τιμών σε 1.740 προϊόντα.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,8% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, 5,1% στην Ελλάδα

Στο 3,8% αναμένεται να φτάσει ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο 2026, σύμφωνα με τη Eurostat, λόγω αυξημένων τιμών ενέργειας και γεωπολιτικών εντάσεων, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο της ΕΚΤ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τιμή του πετρελαίου καθορίζει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια στα τέλη Οκτωβρίου, με βασικούς παράγοντες τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου και την τιμή του πετρελαίου. Εξετάζει αύξηση επιτοκίων ή αναμονή για περισσότερα στοιχεία ως τον Δεκέμβριο.
ενεργειακό κόστος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ενέργεια ξυπνά τον πληθωρισμό – Πάνω από την ευρωζώνη η Ελλάδα

Οι υψηλές τιμές ενέργειας επαναφέρουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη. Στο 3,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, έναντι 3,2% στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνονται και οι προσδοκίες των καταναλωτών.