ΓΔ: 1481.21 0.24% Τζίρος: 39.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:45:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Inflation, Plithorismos
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ο ονομαστικός πληθωρισμός όχι μόνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σήμερα το πρωί ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη απογοήτευση, καθώς και οι δύο δείκτες τιμών καταναλωτή είναι χαμηλότεροι των εκτιμήσεων, όπως αναφέρεται σε σχόλιο της Ebury.

Όπως σημειώνεται, ο ονομαστικός πληθωρισμός όχι μόνο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό από τον Ιούλιο του 2021, αλλά τώρα βρίσκεται μόλις πάνω από το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πιο σταθερός δείκτης του δομικού πληθωρισμού παραμένει κάπως πιο αυξημένος, αν και υποχώρησε επίσης στο χαμηλότερο επίπεδό του τελευταίου ενάμιση χρόνου.

«Με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να υποχωρεί απότομα και με μια τεχνική ύφεση να φαίνεται στο προσκήνιο κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι αγορές θα θεωρούν όλο και πιο σίγουρη μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ την άνοιξη. Πράγματι, τα swap αποδίδουν τώρα περισσότερο από 50% πιθανότητες για εκκίνηση του κύκλου χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2024. Πιστεύουμε ότι τα σημερινά δεδομένα διασφαλίζουν ότι αυτό είναι πλέον ένα όλο και πιο εύλογο σενάριο που, αν υλοποιηθεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη υποχώρηση του ευρώ», καταλήγει η Ebury.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τριγμοί στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα: Πώς επηρεάζεται η Ευρωζώνη

Η έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στη Ζώνη του Ευρώ από το τρίτο τρίμηνο του 2021, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σοβαρές επιδράσεις στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Ανάλυση της Alpha Bank.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανθεκτικές στο υψηλό χρέος οι οικονομίες του Νότου της Ευρωζώνης

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία επανέφεραν σε τροχιά μείωσης το χρέος τους μετά την πανδημία. Κέρδισαν αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης και έμειναν σε αναπτυξιακή πορεία. Ανάλυση της Alpha Bank.