ΓΔ: 1419.25 -0.07% Τζίρος: 103.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Με οδηγό τις τράπεζες επιστροφή σε ανοδική τροχιά

Η κατάθεση του σχεδίου Ηρακλής για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών τροφοδότησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Μεγάλο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα στο 14ου Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την προηγούμενη εβδομάδα στον απόηχο της μεγάλης εκδήλωσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο με τη συμμετοχή περίπου 30 εισηγμένων εταιριών.

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 3,99% σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 876 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη 2,24%. Η δημοσιοποίηση της κατάθεσης του σχεδίου Ηρακλής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στην Κομισιόν επηρέασε θετικά τον κλάδο. Σημειώνεται ότι το BD πρώτο αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα την επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σταθερού εισοδήματος βρίσκονται σε έντονα πτωτική πορεία, με εκείνη του 10ετούς να αγγίζει τη ζώνη του 1,3%, προσφέροντας επιπλέον στηρίξεις στην αγορά αυτήν την εβδομάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 876,17 μονάδες, έναντι 856,99 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 2,24%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με κέρδη 2,54%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο +0,61%.

Κατά τη διάρκεια του 14ου Συνεδρίου Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε ότι σε «σε επίπεδο παρουσίας των επενδυτών, τα φετινά μεγέθη προσέγγισαν αυτά του 2013, μίας χρονιάς η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντική άντληση κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, η αίσθηση που αποκομίσαμε από τις συζητήσεις μας με τους συμμετέχοντες είναι πως πλέον η προσοχή των ξένων επενδυτών εστιάζεται στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναγνώριση της δυναμικής που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία».

Η εβδομαδιαία μεταβολή των δεικτών

Γενικός Δείκτης;+2,24%
FTSE/ASE 25+2,54%
Εμπόριο+4,59%
Κατασκευές και Υλικ:+2,89%
Πετρέλαιο και Αέρι:+5,40%
Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα:-0,29%
Πρώτες Ύλε:+18,29%
Ταξίδι:-0,08%
Τεχνολογία-0,52%
Τράπεζες+3,99%
Τρόφιμα και Ποτά+1,85%
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας+2,62%
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητικά και σε υποαπόδοση έναντι της Ευρώπης κινείται το ΧΑ

Συντηρητικές οι κινήσεις των επενδυτών, σε μία ημέρα που οι διεθνείς αγορές κινούνται ισχυρά ανοδικά. Πιέσεις για τον ΟΤΕ μετά την ανακοίνωση για μεγέθη - μέρισμα του 2023. Ήπιες μεταβολές για τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές

Παραμένει άνω του -1% ο τραπεζικός δείκτης, με τη μετοχή της Eurobank να έχει ιδιαίτερα υψηλή αξία συναλλαγών. Συνεχίζει να κρατά αντίσταση η Coca-Cola HBC. Ελαφρώς καλύτερη εικόνα στη μέση κεφαλαιοποίηση.